Random bullshit

Pārējās lietas, kas neiederās citās kategorijās.

Moderator: Moderatori

Post Reply
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Random bullshit

Post by whistleblower »

PIEBILDE:
Šī stāsta mērķis ir ļaut ieskatīties SA-MP attīstībā no mana skata punkta. Lūdzu, neuztveriet šeit tekstu kā attaisnojumu vai apvainojumu. Apzināti ir izņemti precīzi cilvēku segvārdi no teksta. Kāds no faktiem var būt nepareizs, kaut kas var būt izlaists, taču tas nav apzināti. Centos atsaukt atmiņā 20 gadus vecus notikumus cik vien iespējams. Ja redzi kļūdu vai nepilnību, tad neuztver to kā apvainojumu, bet droši norādi uz to!

# Pirmais cēliens

GTA multiplayer eksistēja jau labu laiku un, iespējams, daudzi pat nezin līdz šai dienai, ka GTA3 eksistēja iebūvēts multiplayer, taču pagāja daži gadi līdz parādījās pirmais (populārais) projekts - GTA3:MTA (ap 2003. gadu), neilgi pēc tam parādījās arī MTA:VC. Nepilnu gadu vēlāk tika izlaists GTA:SA (2004. gads) un MTA izstrādāji steigšus strādāja pie MTA:SA (2005. gads), taču tas publiski nebija pieejams vēl ilgu laiku. Paralēli eksistēja projekts, par kuru retais būs dzirdējis - GTA Rumble, tam bija daudz problēmu, tajā varēja braukt un šaut, taču viss bija ... knapi ejošs, bet tajā laikā tas bija revolucionāri. Gadu vēlāk (2006. gada aprīlis, taču esmu ļoti pārliecināts, ka tas bija marts, Google saka aprīlis) tika izlaists pirmais publiski pieejamais SA-MP 0.1b klients. Tolaik bija pieejami daži publiskie serveri, kuri bieži vien bija pilni, ļoti populāri bija t.s. Team-Deatchmatch, atmiņā palicis ir tikai SF-TDM, kur viena komanda iekāpa mašīnā un brauca šaut ienaidniekus. Jau šajā brīdī SA-MP bija tik tālu izstrādāts, ka nebija sajūta, ka ienaidniekam ir pings ar 4 ciparu skaitli, šaušana bija ciešama, aktivitāte bija liela, jau tad cilvēki pavadīja SA-MP pirmssākumos stundas dienā.

Ar rajona čomu ieķērām vīna pudeli (neizskaidrojama izvēle, bet nu labi), spēlējām stundām ilgi SA-MP publisko beta versiju un tukšojām pudeli. Tolaik man jau bija pieredze uzturēt dažādus serverus un, protams, tā starpā arī bija uzturēt CS 1.6 serverus un mājas lapas, bet redzot SA-MP uzreiz nodomāju, ka šo man obligāti vajadzēs uzturēt pie sevis. Tolaik manā paspārnē (kopā ar kādu citu cilvēku) bija salīdzinoši populārs CS 1.6 projekts, kuru man sanāca uzturēt pie sevis mājās, protams, guļamistabā uz sava spēļu datora un, protams, dators netika nekad slēgts ārā, jo griezās CS 1.6 serveris ar mājas lapu. Neilgi pēc pirmās SA-MP publiskās beta versijas, tika izlaista arī publiski pieejamā SA-MP servera programmatūra. Daudz laika netika tērēts, tolaik uz sava Windows datora palaidu ".exe" failu un serveris gatavs. Interesantā kārtā man bija pieejamas divas publiskās IPv4 adreses, kas tolaik bija liels retums un ļāva nodalīt manus SA-MP servera piedzīvojumus no maniem CS 1.6, mājas lapu un citu serveru uzturēšanas aktivitātēm. Maniem ne-SAMP piedzīvojumiem bija pieejams pirkts domēns, taču tas nebija juridiski mans, jo es sapratu, ka tā laika 10Ls gadā ir ļoti vērtīgi un labāk ir atrast kādu, kas ir gatavs no savas kabatas maksāt par domēnu (šī stratēģija būs jūtama arī vēlāk). SA-MP gadījumā es sapratu, ka nevēlos maksāt 10Ls, tāpēc loģiskais risinājums bija lietot t.s. "No-IP" servisu un tā radās mans pirmais SA-MP serveris. Diemžēl nosaukumu neatceros, taču, ja kāds ir no šiem laikiem un atceras, lūdzu, dod ziņu. Vienkāršības labad, sauksim to par "gta.sytes.net". Tajā brīdī eksistēja arī kāds cits SA-MP serveris - "samplv.sytes.net".

No mana pirmā servera atceros tik, ka varēja sākt spēli "Los Santos", netālu no lowrider tjūnētavas, braucu mašīnā uz "Grove Street" pusi ar domu pašaudīties. Šajā laikā var pieņemt, ka programmēt kaut ko nozīmēja nozagt no SA-MP oficiālā foruma kaut ko un salīmēt kopā ar kādu citu kodu. Labākajā gadījumā šajā laikā pievienoju kādu komandu vai pamainīju mašīnu atrašanās vietas.

Kā izskatījās pirmā "samplv.sytes.net" lapa:
screencapture-web-archive-org-web-20060708030214-http-samplv-sytes-net-2026-02-05-21_14_29.png
screencapture-web-archive-org-web-20060708030214-http-samplv-sytes-net-2026-02-05-21_14_29.png (496.51 KiB) Viewed 672 times
Kā izskatījās forums ap šo laiku:
screencapture-web-archive-org-web-20060622082326-http-samplv-sytes-net-80-forum-2026-02-05-21_18_36.png
screencapture-web-archive-org-web-20060622082326-http-samplv-sytes-net-80-forum-2026-02-05-21_18_36.png (666.92 KiB) Viewed 671 times
Last edited by whistleblower on 05 Feb 2026, 22:48, edited 3 times in total.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Re: Random bullshit

Post by whistleblower »

# Pirmais konkurents

Šie notikumi jau ir ļoti miglaini un internets nav dāsns ar atmiņām, šī varētu būt bijusi 2006. gada vasara. Nav atmiņā palicis, kā tika panākts, ka cilvēki atklāj manu SA-MP serveri, iespējams, paļāvos uz SA-MP klientā pieejamo serveru sarakstu, bet neizslēdzu iespēju, ka cītīgi tika "reklamēts" šis serveris arī citur, tai skaitā arī konkurentu serveri - "samplv.sytes.net". Esošie dati saka, ka "samplv.sytes.net" dzimšanas diena ir 2006. gadā 11. maijā.
Tolaik SA-MP serveri bija švaki, atšķīrās tikai mašīnu izvietojums un paši cilvēki. Tos, kurus nobanoja vienā serverī, tie skrēja uz otru, čīteri netrūka. Kaut kādā brīdī "samplv.sytes.net" kļuva par "gta.outlaw.lv". Jā, 2006. gadā "gta.outlaw.lv" bija konkurents manam SA-MP serverim (šādu situāciju redzēsiet vēl). Piezīme: Sen senos laikos bija ļoti populāri Torrent trackeri, viens no populārajiem Latvijas torrent trackeriem bija "outlaw.lv"

Diemžēl atmiņā nav palicis, cik ātri "samplv.sytes.net" kļuva par "gta.outlaw.lv", bet tas ir noticis kaut kur starp 2006. gada vasaru un ziemu, taču ap šo pašu laiku ar mani vai es kaut kādā veidā sazinājos ar kādu cilvēku, kas varēja man piešķirt savu subdomēnu un kaut kad ap 2006. gada vasaru un ziemu pasaulē nāca "gta.gamerx.lv". Ir skaidri zināms tik tas, ka 2006. gada 1. septembrī piedzima "gta.gamerx.lv" un ka 2006. gada novembrī vēl eksistēja "gta.gamerx.lv". Kā jau iepriekš tika minēts, atkal tika piekopta stratēģija, ka nemaksāju par savu domēnu, tāpēc devos pie citiem, lai piešķir man kādu subdomēnu.

Kaut kur ap šo laiku sāku mēģināt uzstsādīt forumu un vēl visko, bet tiecos lietot tādu "mkportal", kas uztaisīja forumam tādu kā galveno lapu. Problēma ar šo bija, ka nebiju to pareizi uzstādījis un regulāri bija daži, kuri ļoti uzstājīgi lauza manu forumu. Par laimi no kļūdām mācījos un kopš tā laika netika pieļauta tāda veida kļūda.

Jāpiebilst, ka man atmiņā nav, kā es ieguvu "gta.gamerx.lv" nosaukumu, bet mans labākais minejums bija, ka kaut kā sadraudzējos ar citu projektu īpašniekiem (man tolaik Skype bija šķietami daudz dažādi kontakti) un varēja būt, ka starp tiem bija arī "gamerx.lv" īpašnieks, kuram pajautāju, vai nevaru dabūt nosaukumu. Neizslēdzu iespeju, ka ieraudzīju, ka "gta.outlaw.lv" dabūja savu nosaukumu un man arī gribējās dabūt kādu nosaukumu.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# GamerX ēra

Ap šo laiku arī parādījās savs forums ar ļoti specifisku dizainu, kurš dzīvoja vēl ilgi citviet, šo dizainu noteikti daudzi atpazīst. Abi serveri dzīvoja savu dzīvi, starp abiem serveriem bija konkurence, taču aizkulisēs abi serveru īpašnieki caur Skype cītīgi runājās un, iespējams, no malas neizskatītos, ka šie cilvēki ir konkurenti (šī nebūs vienīgā reize tādai situācijai). Varbūt tas bija tikai vienpusēji, šodien varam tikai spekulēt.

Vienlaicīgi ar forumu un servera attīstību, man sāka parādīties vajadzība pēc nopietnāka datora, jo visu šo laiku tika lietots mans "spēļu" dators. Plāns bija ambiciozs: sagrabināt naudu, lai sakomplektētu kādu pusdzīvu datoru, uzlikt uz tā Linux, atrast cilvēkus, kam būtu nepieciešams hostēt kādu serveri (piemēram, CS 1.6 vai mājas lapu) vai nepieciešams izveidot mājas lapu, par to naudu maksāt elektrību, internetu un par atlikušo uzdzīvot. Pārsteidzošā kārtā, tas sanāca, nekas nopietns, bet tas vismaz bija kaut kas. Ap šo laiku arī parādījās idejas ievietot forumā reklāmas, lai diversificētu ienākumus, taču šī ideja ātri tika atmesta, apzinoties to, ka nevaru reģistrēt pats savu SIA (mans jurists liek te ierakstīt: nav bijusi šeit nekāda saimnieciska darbība, neko nezinu). Stratēģija bija šāda: hostēt un taisīt visko, bet naudu un laiku mest iekšā SA-MP, jo tas bija kā hobija projekts.

Mani ne-SAMP piedzīvojumi bija zem cita domēna, kurš bija mans, taču SA-MP piedzīvojumi bija zem "gta.gamerx.lv" subdomēna. Tolaik likās loģiski, vajag nodalīt pasākumus, jau tad apzinājos, ka šī stratēģija man varētu iekost. Aiz šī slēpās viena cita problēma, man radās interešu konflikts ar citu savu CS 1.6 projektu un man nācās pieņemt lēmumu, vai nu turpināt dalīt savu laiku gan SA-MP, gan manā hostētajā CS 1.6 projektā, gan manā līdzdalības CS 1.6 projektā. Tolaik likās, ka pareizā izvēle ir fokusēties uz saviem projektiem, taču izrādījās, ka otra CS 1.6 projekta īpašnieks nebija diez ko priecīgs par to, it kā pašsaprotami. No šī radās situācijas, kurām tikai vēlāk bija skaidri to cēloņi.

Pieejamos datos bija norādīts, ka "gta.gamerx.lv" vadīja 2 cilvēki, taču man atmiņā nav palicis, ko tieši darīja šis otrs cilvēks. Mans labākais minejums ir, ka viņš vienkārši palīdzēja administrēt serveri. Pastāv iespēja, ka viņš piedalījās vai nu mājas lapas, vai nu paša SA-MP servera programmēšanā, taču daudz ticamāk varētu būt, ka viņš vienkārši palīdzēja ar ikdieniškām lietām serverī un lapā.

Šajā periodā starp 2006. gada vasaru un ziemu aktīvi pieauga spēlētaju skaits un sāka strauji augt kaut kas, ko varēja saukt par "komūnu". Viens no spilgtākajiem momentiem bija kāds YouTube video, kurš tika uzņemts par manu serveri. Tolaik tas bija "hīts" un visi ar to dalījās apkārt. Tieši šis video man nesa ideju, kuru vēlāk vēlējos reālizēt.

Kontekstam, mēs visi tiešām zinājām, ka ir viens, kurš čīto, taču viņš ilgu laiku netika banots. Kāpēc? Jo man tajā laikā bija uzskats, ka, ja gribi kādū nobanot, tad pašam adminam vajag nobanot tad, kad pieķer kādu aktā. Es neļāvu izmantot video vai bildes kā pierādījumus, jo tos varēja ļoti viegli viltot. Šāds uzskats man arī bija visu tālāko SA-MP piedzīvojumu gaitā. Šo, šķiet, arī daudzi saprata un uzreiz atslēdza čītus, kā ieraudzīja, ka pieslēdzās admins. Šo dziesmu vajadzētu interpretēt šādi: šis individīds čīto, visi to zin, arī admini zin, bet admini vēl nav viņu pieķēruši. Jau tad zināju, ka viņš speciāli mūs čakarē un paļāvās, ka admini viņu nepieķers.

Nevaru pilnībā droši apgalvot, bet šķiet video nav īstais teksts, kurā viņu nobanoja beidzot. Es kaut ko atceros, ka tika organizēta filmēšāna un, laikam, izmantoja citus adminus, lai uzfilmētu atsevišķus kadrus, piemēram, kadru ar "Minigun", bet varbūt arī tas viss notika privātā serverī, vairs jau nav iespejams atcerēties. Arī banošanas process nav pilnībā palicis atmiņā, bet man ir aizdomas, ka tika izveidots jauns admina konts ar citu vārdu un ar to nobanots, lai viņš nezinātu, ka ienācis ir admins.

Ne visi bija priecīgi par servera popularītāti, forumā regulāri nāca kāds, kas centās mani nomelnot, arī bija tādi, kas aktīvi centās sagraut forumu un, iespējams, tādēļ nav iespējams vairs atrast pašu pirmo "gta.gamerx.lv" forumu, tas varēja būt pliks phpBB, taču ne visi bija noskaņoti pret mani, laikam. Bija viens aktīvs servera spēlētājs, kurš kaut kādu iemeslu dēļ vēlējās palīdzēt attīstīt manu serveri un tolaik lielākā problēma bija mazais RAM apjoms, tie varēja būt 768MB RAM, kas turēja visu manu SA-MP un ne-SAMP iedzīvi, šis aktīvais servera iemītnieks labprātīgi iegādājās RAMu un uzdāvināja to man. Nevaru iedomāties, kāpēc tā varēja būt slikta ideja satikt 20 gadus vecāku vīrieti dzīvē, bet RAM bija ielikts serverī un serveris auga.

Šie notikumi ir seni, taču, balstoties uz failiem, kas pieejami, varētu secināt, ka ap šo periodu uz servera bija vairāki "gamemodes" un viens no tiem saucās SF-TDM, kas izskatās bija ņēmis iedvesmu no 2006. gada aprīļa SA-MP publiskās betas, kur visi cītīgi braukājās un šaudījās pa SF. Spilgtākā atmiņa bija tā, ka bija izveidots SF lidostā "drag-race", taču tolaik nemācēju pareizi veidot "loop'us" un sanāca, ka ja kāds aizbrauca uz "drag-race" un sāka sacensības, tad iesaldējās viss serveris pie laika atskaites. Tas, protams, diez gan ātri tika novērsts. Vēl viena atmiņa ir, ka viena no spēlētāju klasēm saucās "Bomzis", kurš sāka spēli SF parkā netālu no "Jizzy's Club" un bija jābrauc garš un mokošs ceļš ar lēno "Perennial" līdz "Wang Cars", kur visi tusēja apkārt, jo tas bija vienīgais braucamrīks, kas tajā reģionā atradās. Toreiz loģika bija, ka ja gribi būt bomzis, tad tev būs jācieš par savu izvēli.

Eksistēja arī "gta.gamerx.lv" RPG serveris, taču neatceros, ko tas darīja. Noteikti bija domāts, lai nodalītu "gamemodes".
Šajā posmā arī varēja rasties diez gan slavens raksts, kas saucās "neskuj savu dibenu". Ja to neesi lasījis, tad ļoti labi, jo tas bija absolūti debīlākais teksts, ko varēja lasīt, tacu tolaik - pati smieklīgākā lieta, kāda vien ir iespējama. Vēlāk šis raksts nonāca "spoki.lv"

Šķiet ap šo laiku pacēlās temats, ka varbūt tomēr vajag savu domēnu nopirkt. Tēmēju uz domēnu "gta.lv", taču kaut kas parādīja it kā e-pastu no "nic.lv", ka nedrīkst reģistrēt šo nosaukumu, jo šis nosaukums ir rezervēts priekš "Geju Tusiņu Asociācija". Man ir aizdomas, ka toreiz tam arī noticēju un nemēgināju reģistrēt, jo tāpat - negribēju maksāt par domenu. Iespējams, ka šis notikums bija kādā no citām ērām.

Šajā ērā iznāca spēle "Live For Speed" un daži no servera spēlētājiem aizgāja spēlēt to, dazi pat pilnībā pameta SA-MP pasauli un neatgriezās.

Šādi izskatījās "gta.gamerx.lv" lapa sākumā:
screencapture-web-archive-org-web-20061004143438-http-gta-gamerx-lv-80-2026-02-05-21_23_18.png
screencapture-web-archive-org-web-20061004143438-http-gta-gamerx-lv-80-2026-02-05-21_23_18.png (460.27 KiB) Viewed 670 times
Forums pārejas brīdī, kur redzami abi nosaukumi:
screencapture-web-archive-org-web-20070115173046-http-gta-gamerx-lv-forums-error-php-2026-02-05-21_25_12.png
screencapture-web-archive-org-web-20070115173046-http-gta-gamerx-lv-forums-error-php-2026-02-05-21_25_12.png (378.39 KiB) Viewed 670 times
Pirmais piefiksētais turnīrs (bet pēc loģikas sanāk, ka pirmais vispārīgais turnīrs varēja būt 21. oktobrī 2006. gadā):
screencapture-web-archive-org-web-20061028130022-http-gta-gamerx-lv-80-2026-02-05-21_26_15.png
screencapture-web-archive-org-web-20061028130022-http-gta-gamerx-lv-80-2026-02-05-21_26_15.png (852.23 KiB) Viewed 669 times
Cits ziņu raksts lapā:
screencapture-web-archive-org-web-20061004143438-http-gta-gamerx-lv-80-2026-02-05-21_31_05.png
screencapture-web-archive-org-web-20061004143438-http-gta-gamerx-lv-80-2026-02-05-21_31_05.png (460.27 KiB) Viewed 668 times
Last edited by whistleblower on 05 Feb 2026, 22:49, edited 5 times in total.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Outlaw ēra

Te uzreiz ir jāpiebilst, ka nav skaidrs, kurā brīdī parādījās nosaukums "gta.outlaw.lv". Mans labākais minējums ir, ka tas radās ļoti īsi pirms pārņēmu "samplv.sytes.net", taču šis varētu būt nepatiesi. Viens no iespējamiem scenārijiem ir, ka tika piesķirts "gta.outlaw.lv" nosaukums vēlāk. Otrs scenārijs ir, ka eksistēja ilgi "samplv.sytes.net" nosaukums līdz pat 2006. gada 10. oktobrim un tad kāds piedāvāja dabūt "gta.outlaw.lv" nosaukumu. Nav zināms un man ir grūti šodien izskaidrot šo notikumu. Vadošā teorija varētu būt, ka pirms 2006. gada oktobra "samplv.sytes.net" ieguva nosaukumu "gta.outlaw.lv", kura procesā es nebiju iesaistīts.

Ap 2006. gada rudeni (visticamāk 10. oktobrī) tā laika "gta.outlaw.lv" servera īpašnieks man piedāvāja pārņemt viņa serveri, jo viņš saredzēja, ka spēlētāju skaits krītās un citi iemesli. Tolaik sapratu, ka es varu vienkārši uzlikt, lai "gta.outlaw.lv" ved uz "gta.gamerx.lv" un varu turpināt attīstīt savu sākotnējo projektu nevis uzturēt 2 dažādus serverus. Diemžēl man nav palicis atmiņā, kāda bija īsti loģika, kāpēc paturēt vienu nosaukumu un otru paslēpt, taču šī pieeja man vēlāk iekodīs.

Kopā ar sava konkurenta pārņemšanu pārņēmu arī esošos spēlētājus un administratorus. Toreiz man likās, ka visiem mums ir kopīgs mērķis un varu tiem uzticēties. Praktiski tas izskatījās, ka visi "gta.gamerx.lv" admini palika par adminiem un visi "gta.outlaw.lv" admini palika par adminiem jeb adminu skaits dubultojās. Tagad atskatoties, tā, protams, bija slikta ideja, jo vienā dienā visi tie, kas savā starpā strīdējās, pēķšņi bija ielikti vienā "telpā" un kāds no augšas viņiem spiež sadarboties. Sākotnēji man izskatījās, ka ir strīdi, bet visi dienas beigās apskaujās un ir laimīgi, taču, atskatoties uz šo periodu, var secināt, ka aizkadrā brūvējās kaut kas nevēlams.

Diemžēl atmiņā nav palikusi notikumu secība, bet mans labākais minējums ir, ka ap 2006. gada oktobri man nodeva "gta.outlaw.lv" nosaukumu. Atmiņā arī nav palicis, kā tieši izskatījās vecais "gta.outlaw.lv" forums, taču mans minējums ir, ka tas izskatījās tāpat kā "samplv.sytes.net" forums. Šie notikumi ir neskaidri tāpēc, ka 2006. gada oktrobrī "gta.outlaw.lv" bija forums ar dizainu, kuru daudzi no jums atpazītu, šo dizainu vilku līdzi sākot ar "gta.gamerx.lv" un eksistēja arī citos nosaukumos. Tas, ka 2006. gada oktobrī forumam bija šis dizains, bet logo ir "gta.outlaw.lv" nevis "gta.gamerx.lv", liek man domāt, ka bija kaut kāds pārejas periods, kurā nomainīju forumu uz savu "gta.gamerx.lv" izskatu. Taču vēl ticamāka teorija ir, ka 2006. gada oktobrī man nebija nodota datubāze ar veco "gta.outlaw.lv" forumu, tāpēc uzinstalēju svaigu forumu, uzlīmeju virsū vienkāršāko logo ar uzrakstu "gta.outlaw.lv". Logo no šī laika izskatās pēc manis taisīta, neviens cits nav redzēts ar tik švakām "Photoshop" (precīzak - "Macromedia Fireworks") prasmēm kā man. Šo varētu secināt pēc reģistrētajiem lietotājiem, oktobrī tie ir daži desmiti, decembrī tie jau ir tuvu tūkstotim.

Kopā ar "gta.outaw.lv" pārņemšanu, saņemu arī "gamemode", ko sauca par "Multimap 2". Jā, šis nosaukums ir nācis no "gta.outlaw.lv" servera laikiem. Šo "gamemode" neveidoju pats, tas bija ļoti primitīvs, spilgtākā atmiņa ir, ka pati pirmā spēlētāju klase bija "Biker" un tevi nometa pie UFO bāra ar daudziem NRG-500 močiem. Mans labakais minejums ir, ka tajā laikā "gta.gamerx.lv/gta.outlaw.lv" serverī bija vismaz 2 "gamemodes", viens bija "SF-TDM" un otrs bija "Multimap", bet šķiet eksistēja vēl kāds. Atmiņā ir palicis, ka serverī mainījās gamemode atkarībā no laika. Atmiņā ir palicis kaut kāds "gamemode", kuru veidoju, kurš bija balstīts uz "LVDM", tajā bija banku sistema un visi cītīgi centās iekarot pirāta kuģi "Las Venturas" sirdī.

Kā jau iepriekš minēju, serveris griezās uz Linxu, precīzāk - Gentoo Linux 2006, mans minējums būtu, ka 2006. pavasarī tas pats fiziskais serveris bija Ubuntu Linux. Iespējams, ka daži atcerās, ka regulāri kaut kas nobruka un man bija jāatjauno backup vai arī vispār jāsāk jauna dzīve. Katru no atgadījumiem, protams, nevaru atcerēties, taču noteikti dažās no reizēm varētu vainot manu nespēju tikt galā ar problēmām, kuras pats sevi uztaisīju, lietojot sarežģītu Linux. Atceros vēl gadījumus, kur nobruka failu sistēma, kāpēc? - jo es izvēlējos tadu "ReiserFS", jo tam bija ieguvumi mājas lapu hostēšanā, taču tolaik neapzinājos, ka to ir īpaši "jāuzkopj", savādāk sākās datu zudumi, kas, protams, notika arī manā gadījumā. Es lietoju "ReiserFS", kamēr tā izstrādātājs vēl nebija sajucis prātā. Mana Linux izvēle bija balstīta uz performanci, es dienām ilgi pavadīju, lai tikai uzkompilētu kerneli, kurš ir pēc iespējas mazāks, jo tad varēju vairāk RAM (un tolaik domāju arī CPU) veltīt man vajadzīgām lietām. Nav pilnībā zināms, bet svaiga foruma instalēšana varētu būt saistīta ar to, ka tika pazaudēti dati. Es noteikti uzliku jaunu forumu vismaz 1 reizi visā SA-MP piedzīvojumu laikā, jo "ReiserFS" salauza datubāzi, kuru nevarēju atgūt, bet man nav pārliecības, ka tā bija šī reize ar "gta.outlaw.lv" pārņemšanu.

Interesants fakts, ka 2006. gada 30. decembrī notika turnīrs "gta.outlaw.lv", taču starp 2006. gada vasaru un 10. oktobri esot notikuši 4 turnīri. Nav zināms, kurš bija turnīru ideju autors, bet jau 2006. gadā eksisteja turnīri. Tolaik cītīgi pamodos sestdienas rītā un turnīrs bija gatavs līdz vakaram. Kaut kādā brīdī pamēģīnāju pārcelt turnīra laiku uz piektdienu, bet izrādījās, ka man vajadzēja vairāk laika, lai paspētu turnīru, tāpēc turnīri pārcēlās atpakaļ uz sestdienām.

Ja tev ir mulsoniši saprast, kas ir "samp-lv" projekts un "gta.gamerx.lv", tad šodien man arī ir mulsinoši, taču izskatās, ka tolaik man ir bijusi stratēģija nosaukt pašu serveri par "SAMP-LV", bet forums, kurā visi uzturās, ir "gta.gamerx.lv". Šim pat nav sakara ar "sa-mp.lv", kas parādījās tikai 2009. gadā. Šis nosaukums droši vien man vilkās līdzi kopš pārņemu "samplv.sytes.net", bet vēlāk kāds nopirka domēnu "sa-mp.lv".

Kā izskatījās forums šajā periodā:
screencapture-web-archive-org-web-20061207141717-http-gta-gamerx-lv-forums-index-php-2026-02-05-21_35_15.png
screencapture-web-archive-org-web-20061207141717-http-gta-gamerx-lv-forums-index-php-2026-02-05-21_35_15.png (834.19 KiB) Viewed 665 times
Kā izskatījās pirmā lapa šajā periodā:
screencapture-web-archive-org-web-20061211182130-http-gta-gamerx-lv-forums-portal-php-2026-02-05-21_36_32.png
screencapture-web-archive-org-web-20061211182130-http-gta-gamerx-lv-forums-portal-php-2026-02-05-21_36_32.png (921.32 KiB) Viewed 665 times
Last edited by whistleblower on 05 Feb 2026, 22:49, edited 1 time in total.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Juku ēra

Līdz 2007. gada janvārim forums saucās "gta.outlaw.lv", bet jau 2007. gada februārī forums saucās "gta.gamerx.lv". Diemžēl man nav labu izskaidrojumu, kāpēc atkal mainījās nosaukums serverim. Kāds cilvēks internetā ir teicis, ka mēs nosaukumus mainam kā zeķes un tā bija, man ir izskaidrojumi citām reizēm, taču ne šai reizei. Forums saturēja tos pašus datus, bet logo bija cits, tātad kaut kas ir licis mainīt nosaukumu. Mans labākais minejums bija, ka "outlaw.lv" cilvēki nomainīja IP adresi piešķirtajam subdomēnam, taču es neizslēdzu iespēju, ka eksisteja kāds strīds vai nu starp "outlaw.lv", vai nu kāds ir panācis, ka piespiedu kārtā jāmaina nosaukums (tā ir spekulācija), bet iespējams iemesls varēja būt pavisam vienkāršs, taču man nav atmiņā, kas ir šis iemesls.

Šī nosaukuma maiņa ir vēl vairāk mulsinoša, jo 2007. gada pavasarī arī "gta.gamerx.lv" nosaukums vairs nebija pie mums. Diemžēl nav zināmi precīzi datumi, taču mans labakais minejums ir, ka 2007. gada pavasarī ar mani sazinājās "gamerx.lv" projekta īpašnieks un bija neapmierināts, ka aizejot uz "gta.gamerx.lv", parādās kaut kāds uzraksts ar "gta.outlaw.lv". Toreiz centos paskaidrot, ka šie ir apvienoti projekti, taču, protams, tagad saprotu, cik slikta bija tāda ideja.

Jau iepriekš minēju, ka mana stratēģija bija, ka es nevēlos maksāt par domenu savam hobija projektam jeb nevēlējos pirkt SA-MP domēnu. Es paredzēju iespēju, ka kādu dienu man var atņemt kādu subdomēnu, tāpēc apzināti paturēju abus ar domu, ka ja viens pazūd, tad vismaz var atrast pēc otra nosaukuma un varu uzlīmēt jaunu logo un turpināt darboties. Kaut kādu iemeslu dēļ es nepadomāju, ka kāds varētu būt ļoti neapmierināts, ka sanāk, ka reklamēju citu lapu, jo gan "gta.gamerx.lv", gan "gta.outlaw.lv" veda uz to pašu lapu. Pēc notikumiem spriežot, ar "gta.gamerx.lv" man neizdevās vienoties kaut ko, varam tikai spekulēt, vai apakšā nebija citi nodomi, taču kaut kā sanāca, ka vienlaicīgi arī pazaudēju "gta.outlaw.lv" nosaukumu. Tie, kas bija pievienojuši manu serveri savā SA-MP klientā, tie turpināja spēlēt un pat nenojauta, kaut kas ir noticis, forums tikai negaja.

Paralēli ar pazaudēto servera adresi, manam interneta provaiderim tika sūtītas anonīmas vēstules, kurās tika pasniegts, ka es uzturu "crack'otas spēles" un uzturu tām serverus. Par laimi interneta provaidera īpašnieks nebija svešs, ātri varējām savilkt kopā kas un kāpēc to sūtīja. Jau sen biju iemācījies no citiem hostēšanas piedzīvojumiem, ka turēt nelegālus failus ir stulba ideja, kaut vai citi to darīja tajā laikā, tāpēc šīs vēstules nelika man uztraukties par to, ka kādu dienu ievelsies iekšā (tajā laikā) ekonomikas policija, taču lika saprast, ka eksistē kāds vai kādi, kuri ļoti nevēlas, lai mani projekti eksistētu. Gribējās ticēt, ka ar šo atgadījumu pietiks un neturpinās censties mani sabotēt, taču vēlāk izrādīsies, ka mēģinājumi bija daudz vairāk.

Pašā SA-MP serverī nebija lielas izmaiņas, jo ierobežoja SA-MP klients ar savām iespējam.

Kā izskatījās forums šajā laikā:
screencapture-web-archive-org-web-20070203083028-http-gta-gamerx-lv-forums-2026-02-05-21_40_55.png
screencapture-web-archive-org-web-20070203083028-http-gta-gamerx-lv-forums-2026-02-05-21_40_55.png (1001.44 KiB) Viewed 664 times
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Danger ēra

2007. gada pavasarī mans serveris ir bez nosaukuma, joprojām esmu skops un atsakos maksāt par domēnu SA-MP projektam. Jāpiebilst, ka jau vairāk kā gadu aktīvi hostēju lapas un serverus zem cita domēna, kuru biju iegādājies, bet tagad mans SA-MP ir bez nosaukuma. Diemžēl nav skaidrs, kā tas notika, vai nu es cītīgi meklējos vai arī ar mani sazinājās kāds, kurš vēlējās popularizēt "danger.lv", apstākļi ir senā pagātnē.

Jau 2007. gada 30. aprīlī 11:00 forums dabūja sev nosaukumu "gta.danger.lv", vēl nebija paspēts visur nomainīt nosaukums "gta.gamerx.lv", bet viss turpinājās. Nosaukumus mainījām kā zeķes, bet mums bija zeķes. Jāpiebilst, ka īsti izmaiņu serverī vēl nebija, bet tieši ap stūri bija liels notikums - SA-MP 0.2 beta izlaišana.

SA-MP izstrādātāji izvēlējās publicēt beta versiju serverim, bet ierobežoja spēlētāju skaitu uz 5 vienlaicīgiem spēlētājiem. Man, protams, ģeniāla ideja - izveidot 5 serverus un nospamot visiem forumā ar e-pastu, ka tagad var iztestēt jauno versiju. Varat minēt, cik ļoti daži bija priecīgi, ka sūtu viņiem tādas vēstules, taču plāns savā ziņā izdevās. Jau labu laiku spēlētāju skaits stagnēja, bet ar šo paziņojumu e-pastā atgriezās vairāki vecie spēlētāji un aktīvi arī testēja cilvēki jauno versiju.

Šī jaunā SA-MP versija tajā laikā bija ļoti gaidīta izmaiņa, daudz labāka spēlētāju sinhronizācija (iepriekš nevarēja saprast, vai spēlētājs skrien vai stāv uz vietas), bet ar šo versiju parādījās daudz dažādu fīču - spēlētāju animācijas, objekti, virtuālās pasaules, daudz lielāks mašīnu skaits, spēlētāju pozīcijas komandas (teleporti), laikapstākļi, taimeri kodā, lielāks spēlētāju skaits (100->200), melnās izvēlnes, plugini un viskas cits.

Īsi pēc SA-MP 0.2 klienta izlaišanas parādījās jauns konkurents - "samp.boxg.lv". Jā, "samp.boxg.lv" 2007. gadā bija "gta.danger.lv" konkurents. Man nav informācijas par to, kurš tieši bija iesaistīts projekta sākumā, oficiāli forumā bija teikts, ka 29. maijs 2007. gadā ir "samp.boxg.lv" dzimšanas diena, diemžēl nav informācijas par to, kā šis serveris attīstījās šajā laika posmā. Personīgi likās, ka man ir skaidrs, kas ir abi "BoxG" dibinātāji, taču pieejamie dati liek domāt, ka starpā ir aptuveni pus gads, kad viens no "BoxG" projekta vadītājiem vēl bija "gta.danger.lv" spēlētājs un piedalījās konkursā par reklāmas veidošanu, bet ap to laiku "samp.boxg.lv" jau bija labu laiku strādājošs. Varbūt tam ir kāds vienkāršs izskaidrojums un kaut kur ir nepareiza laika līnija.

Ap šo laiku vajadzēja eksistēt "Multimap 3", kurā pirmo reizi parādījās iespēja ievietot mašīnas interjeros, kas nozīmēja, ka bija dažādas Nascar, Derby u.tml. sacīkstes. Tajā laikā vajadzētu būt, ka testēju jaunās SA-MP 0.2 beta klienta fīčas un centos tās ieviest uz SA-MP 0.2 klienta izlaišanu. Pēc pieejamiem failiem, "Multimap 3" tika izlaists ar šādām fīčām:
- Iekāpjot masīnā, parādīja tās nosaukumu
- kaut kādas komandas, kas uztjūnēja mašīnas: /nitro, /hydralics, /bumper
- Kartinga sacīkstes
- Nascar sacīkstes
- aizslēgt vai atslēgt mašīnu
- Drag sacīkstes
- iespēja nomainīt "gamemode" valodu
- Teleporti: /tele ls, /tele sf, /tele lv, /tele drift, /tele nascar, /tele chiliad, /tele ball, /tele track, /tele fight, /tele blood
- iespēja sev priekšā uzlikt rampu (jā, jau "Multimap 3")
- komanda, kas tevi teleportē gaisā un iedod izpletni
- komanda, kas apgriež masīnu uz riteņiem
- primitīva /login sistēma
- banku sistema
- dažas animācijas komandas, piemēram, apsēsties
- īpašumu sistēma
- spēlētaju klases: Biker, Lowrider, Worker, Racer, Rally, Drifter, Oldies, Police
- iespēja sev pieāķēt piekabi
- saņem naudu stāvot īpašājāš vietās (visticamāk, "Las Venturas" pirātu kuģis)
- šķiet tika nomesti ieroči, kā pickups, ja nomiri

Pašā "gamemode" bija norādīti noteikumi:
* Don't shoot your teammates!
* Don't Cheat!
* Don't shoot in drag and Tune zones!
* Don't abuse other!
* Follow admins orders!
* Have Fun ;)

Ap šo laiku šķiet sāku ieviest sistēmu, kur spēles nauda bija piesaistīta citam mainīgajam kodā. Tas bija diez gan svarīgi, jo čīteri varēja viegli iedot sev cik vien grib naudu. Viens no "anti-čīta" mehānismiem bija, ka ja spēlētājam parādījas daudz nauda un kodā mainīgais šim spēlētājam teica, ka jābūt daudz mazāk, tad uzlika banu. Bet šai sistēmai bija problēma, tā skaitīja naudu uz augšu, bet ja aizgāji iztērēt naudu, piemēram, pērkot ieročus, tad izejot un ieejot spēlē, tev nauda atgrieza atpakaļ. Visādi eksperimentēju, lai piefiksē, ja nauda paliek mazāk, bet kaut kādu iemeslu dēļ tā sistēma ik pa retam nefunkcionēja pareizi. Ja tu aizgāji nopirkt limonādi, uz brīdi tev atņēma 1$ un uzreiz atgrieza atpakaļ, tad zini - šī bija tā problēma, kuru nesanāca novērst līdz galam un pieņēmu, ka nav tragiska lieta, jo naudai īsti nebija vērtības, tāpēc atstāju. Vēlāk izdomāju alternatīvu valūtu spēlē, kas šo problēmu padarīja par gandrīz vispār neietekmējošu.

Kaut kad ap 2007. gada pavasari sākās "Multimap 4" izstrāde. Diemžēl nebūs iespējams pateikt, kas tieši eksistēja 2007. gadā, taču starp 2007. gada vasaru un 2008. gada vasaru uz "Multimap 4" bija ieviestas šādas fīčas:
- teleporti, tai skaitā /tele ftw
- varēji sākt spēli dažādās komandās (Gangsta, Racer, Police, Drifter, Farmer, Stunter, Girl, Rally) un šīs komandas cīnijās par teritorijām
- balsošanas izvēlne, kura prasīja, vai mainīt esošo "gamemode" starp SF-TDM un Multimap.
- mašīnas pirkšanas izvēlne
- ieroču pirkšanas izvēlne
- stāvot noteiktās zonās, saņēmi naudu (t.s. "money grub")
- progresa saglabāšana datubāzē
- top spēlētāju statistikas, piemēram, ātrākais "Drag-race" laiks
- uzlikt sev priekšā rampu ar pogas spiedienu (ar šo varēja izdarīt smieklīgas lietas)
- mainīt "gamemode" valodu
- spidometrs
- nitro pēc pieprasījuma
- īpašumi, kuri ļāva tev sākt spēli tajos
- CJ skin
- atslēgt nokrišanu no motocikla
- bumbu pirkšana un uzstādīšana (ar šo varēja ļoti kaitināt citus)
- narkotiku pirkšana un tirgošana (dažās vietās saņēmi narkotikas, bet citās naudu, beigās varēja iemainīt vienu pret otru)
- klanu reģistrācijas sistēma (neļāva svešiem lietot tavu klana tagu, taču kodā redzams, ka viens klana biedrs varēja lietot cita klana tagu, pārbaude bija tikai uz to, vai vispār ir reģistrējies kādā klanā)
- policijas arestēšanas sistēma
- biznesa īpašumi, no kuriem pelnīji naudu
- klanu bāzes (jā, gta.danger.lv bija bāzes, taču tās bija mazas)
- mašīnu garāžu sistēma
- vai jau pieminēju, ka beidzot progress tika saglabāts MySQL datubāzē?
- daudz kas vēl

Ap 2008. gada vasaru kods bija izaudzis līdz 13000 rindiņām pašā "gamemode", bet vēl čupa eksistēja citās vietās. Pavadīju dienas un naktis, rakstot kodu. Tagad atskatoties, tas nav bijis ļoti labs kods, bet tas strādāja un cilvēkiem patika. Turpināju rakstīt kodu un attīstīt savu SA-MP projektu, jo man bija prieks redzēt, ka varu sniegt citiem kaut ko, kas nes viņiem prieku. Regulāri parādījās jaunas fīčas, ar jauno SA-MP 0.2 klientu bija pietiekami daudz iespējas, lai padarītu spēli interesantu. Viss, kas bija vajadzīgs, bija tikai laba izdoma. Atmiņā palicis, ka uztaisīju, ka pār karti lido milzīgs disks, uz kura varēja uzlekt, ja "San Fierro" leci pareizajā brīdī no ceļamkrāna, tevi ieteleportēja iekšā slepenā istabā, kur bija reti ieroči. Kā radās šīs trakās idejas? Daži no jums domās, ka zin atbildi, šis periods sāktos tikai ar 2008. gada janvāri, līdz ar to būs vien jāpieņem, ka trakās idejas nāca no zila gaisa.

Ap 2007. gada decembri man radās ideja (varbūt tas bija nedaudz ātrāk), kā varētu vēl vairāk popularizēt serveri. Jāsaprot to, ka SA-MP joprojām man bija hobija projekts, tas nenesa man naudu un neprasīju naudu. Man bija nostāja, ka nevēlos izveidot serveri, kurā tev ir jāmaksā, lai tu varētu paspēlēt jeb t.s. "pay-to-win". Visi izdevumi SA-MP projektā tika segti no manu citu projektu piedzīvojumiem. Diemžēl nav atrodams, kas tieši tika pateikts, bet mans labākais minējums ir, ka es izsludināju konkursu, kur jāizveido labākā reklāma "gta.danger.lv" serverim un par to saņems kādu balvu, visticamāk, spēles naudas balvu. Āķis bija tāds, ka vairāki cilvēki centās un publicēja video, bet balvu iegūst viens, tas nozīmē, ka esksistētu vairāki ieraksti YouTube par "gta.danger.lv" un līdz pat šai dienai daļa ir vel saglabājušies. Šī ideja man balstījās uz iepriekšējo pieredzi, kur populāra dziesma pieveda jaunus spēlētājus. Ja pret tevi izturējās savādāk un pieļāvīgāk, tad liela iespēja, ka tu biji tas, kas taisīja video vai bildes un popularizēji serveri un tu biji manās acīs svarīgs.

Šajā periodā nevarētu teikt, ka trūka spēlētāji, atmiņā palicis, ka tieši uzturējās vidēji visvairāk cilvēki nekā iepriekš, tie bija ap 20-40 cilvēki pa dienu. Arī konkurenti serverī "samp.boxg.lv" netrūka spēlētāji, dažkārt tie bija vairāk nekā "gta.danger.lv", taču starp 2007. vasaru un ziemu kaut kas bija uzbrūvējies, kas visu šo laiku aizkadrā brūvējās. Iepriekš minēju, ka ar "gta.outlaw.lv" un "gta.gamerx.lv" apvienošanu es mantoju gan "gamemodes", gan arī adminus. Man nav informācijas kas un kāpēc izlēma, bet atmiņā palicis ir, ka sākās adminu pašdarbība un centās sabotēt serveri, visticamāk, banojot nevainīgus cilvēkus un spamojot cita SA-MP projekta adresi. Ap šo pašu laiku, izveidojās vēl viens konkurents, kurā iesaistījās vairāki "gta.danger.lv" admini jeb ap 2007. gada decembri sāka dzimt "gta.outlaw.lv", kurš vairs nebija mans projekts, bet izmantoja to pašu nosaukumu.

Ja vēl nav aizmirsts, tad man joprojām bija CS 1.6 projekts, tajā ik pa laikam uzturējās cilvēki, bet mana ģeniālā ideja bija ieviest pluginu, kurš pie tukša servera pieliek botus un kad parādās vismaz 4 spēlētāji, tad pamet spēli, taču mans slepenais ierocis bija pievienot šiem botiem čata tekstus, kuri nebija tie maigākie, piemēram, nejaušos brīžos kāds no botiem izvēlās kādu spēlētāju un uzraksta aizskarošu frāzi, kā "tava mamma ir tik resna, ka viņa palecās gaisā un iesprūda". Šo sistēmu kaut kādā brīdī ieviesu SA-MP, jo pamanīju, ka cilvēkiem ir tendence nepievienoties serverim, ja tas ir tukšs, taču kaut kādu iemeslu dēļ cilvēkiem patika strīdēties ar botu, kurš viņu apvaino. Ja ne patika, tad palika serverī pietiekami ilgi, lai uzrastos vairāk cilvēki.

Ap šo pašu laiku atgriezās cilvēki, kuriem vajadzēja man kaut ko ieriebt. Iepriekšējie mēginājumi izjaukt manu SA-MP projektu šķietami beidzās ar mēģinājumiem apvārdot manu interneta provaideri, taču tagad mēģinājumi bija sasnieguši jaunu līmeni. Kaut kādā veidā (visticamāk man dzīvē "tuvi" cilvēki) nopludināja manus privātos datus cilvēkam, ar kuru man bija kopīgs projekts pirms maniem SA-MP piedzīvojumiem, jā, 2 gadus atpakaļ. Man nav zināms, cik daudzi bija iesaistīti šajās darbībās, labāk nezināt un aizmirst , taču sākās tas ar konstantiem zvaniem un SMS, kuros draud izrēķināties, ko, protams, varēju droši ignorēt. Daudz nepatīkamāk bija tad, kad skolā sāka izplatīt ļoti jaukas lietas par mani, kuras vēl līdz šodienai citi piemin un nezin, ka tās bija baumas. Gan jau bija vēl visādi mēģinājumu, par kuriem es pat šodien nezinu. Jāņem vērā, ka es internetā biju ļoti piesardzīgs, man bija daudz pārmetumi no dažiem, ar kuriem ikdienā sarakstījos, ka pat ar viņiem esmu piesardzīgs un nedodu nekādu personisku informāciju, taču šeit problēma bija, ka informācija tika nopludināta no cilvēkiem, kurus zinu tikai dzīvē, it kā "draugi". Par laimi man bija cilvēku loks, kas man uzticējās un netraucēja baumas. Ienaidnieki bija visās pusēs, bet "gta.danger.lv" turpināja attīstīties.

Interanti pieminēt, ka man eksistēja citi projekti, drīz jau apniks atgādināt, bet ap 2007. gada decembri atklāju jaunu savu hobija projektu - "psp.high.lv". Es neesmu parliecināts, kā tiku pie tāda nosaukuma, bet, visticamāk, eksistēja bezmaksas domēnu pakalpojumi. Šajā lapā bija aprakstīts, ko vari izdarīt ar savu Sony PSP un vēl šis tas, taču nekad nebija uz serveriem uzlikti nelegāli faili, no tā specifiski izvairījos. Izrādījās vairāki no "gta.danger.lv" projekta bija ieinteresēti šajā PSP projektā. Skolā, protams, neviens nenovērtēja, ka man kabatā ir Windows 95.

Serverī bija problēma ar adminu aktivitātes krišanu. Tas nebija nekas jauns, cilvēkiem apnīk spēlēt un administrēšana varēja viegli uztvert kā darbu bez pateicības. Izskatīju iespējas, kā varētu atalgot adminus par to, ka viņiem jādara šis darbs, tas man arī ļautu ieviest kaut kādus efektivitātes mērus un liktu adminiem vairāk domāt par to, vai tiešām veic pareizos lēmumus. Tas, kas vairākkārt notika, bija tā, ka kāds spēlētājs kļūst par adminu, jo kāds cits admins vairs nav aktīvs, sākumā ļoti priecīgs, pēc laika sāk apnikt, sāk muļķoties un beigās izdara kaut ko nevēlamu serverim. Ar nelielu atalgojumu es saskatīju, ka varētu šo novērst un finansējumu subsidēt no citiem projektiem, taču ar grāmatvedi nevarēju izdomāt veidu, kā to izdarīt. Lielākā problēma bija, ka vai nu man bija jāalgo admini pa minimālo algu un jāparaksta darba līgums (jā, interneta spēlei ļoti piemērota lieta), vai nu man jāsamaksā par pakalpojuma sniegšanu, kas, savukārt, nozīmēja, ka viņiem būtu jāparūpējas pašiem par nodokļiem. Arī turnīriem tika apsvērta naudas balva un tur bija līdzīga problēma ar nodokļiem. Ja būtu kaut ko izdomājis kopā ar jurstu, tad varbūt mēs būtu redzējuši, kā admini strādā serverī. Pieļauju, ka tam arī būtu bijušas nevēlamas sekas.

Atceros kādu gadījumu ar kādu servera administratoru. Kaut kādu iemeslu dēļ visi pret viņu izturējās slikti. Apsaukāja un kritizēja, standarts, taču palicis atmiņā, ka viņam teicu, lai paliek spēlēt un paliek kā admins, bet lai norūda sevi. Vēlāk uzzināju, ka viņu arī dzīvē citi no SA-MP un LFS komūnas apcēla. Iespējams tas citiem liks labāk saprast, cik toksiska varēja būt šī komūna.

Ap šo laiku "gta.danger.lv" bija pilns ar iespējām, cilvēkiem patika, bet es lēnā garā būvēju ko jaunu - "Multimap 5". Gribēju šo jauno "gamemode" kā kaut ko revolucionāru. Diemžēl kods šim "gamemode" nav pie manis, tāpēc to komentēt būs sarežģīti, taču šis "gamemode" izcēlās ar to, ka tagad foruma lietotājvārds bija sasaistīts ar SA-MP servera lietotaju jeb tu reģistrējies forumā un spēlēji serverī. Šis deva jaunas iespējas attēlot spēlētāju progresus forumā, viss bija daudz ciešāk integrēts. Ap šo pašu laiku "samp.boxg.lv" ļoti aktīvi reklamējās, ka piedāvā pa SMS nopirkt spēlē kaut ko vērtīgu, tai skaitā arī unban. Redzot šo, man bija vēlme izveidot "gamemode", kurā ir paredzēts, ka nākotnē var ieviest maksas fīčas, taču mana stratēģija vienmēr bija nepieļaut to, ka tas kļūst par "pay-to-win" server, tā vietā es fokusētos uz maksas "izklaidēm". Tie daži, kas piedzīvoja "Multimap 5" sākumu, varbūt atcerās, ka eksisteja biznesi, kurus nevarēja nopirkt, bija teksts "Coming soon..." vai tml., šī fīča bija paredzēta, ka tiktu ieviestas misijas, piemēram, nogādāt pussalūzušu mašīnu dzīvu otrā kartes galā, par to tavs bizness nopelna naudu un tev nāk procenti no peļņas, taču šīs misijas būtu pieejamas tikai tiem, kas būtu nopirkuši "subscription". Paskatoties atpakaļ, šis ir bijis daudz par agru priekš sava laika, šodien tas viss eksistē "GTA Online". Šī stratēģija bija iekalta dziļi "Multimap 5" kodā, tas viss vēl tapa, kamēr projekts bija zem "gta.danger.lv" nosaukuma.

Šķiet šajā laikā notika spēlētāju kāzas "San Fierro" baznīcā. Daudziem būs šokējoši, bet SA-MP spēlēja arī dažas meitenes. Tā, protams, bija tikai maza "Roleplay" aktivitāte, ko varēja darīt. Šaubos, ka kāds to uztvēra nopietni un šaubos, ka kāds tolaik apzinājās, ka tās ir nepilngadīgas meitenes.

Viena problēma, kas tolaik bija radās sakarā ar nepilngadīgiem bērniem. Tad Eiropā vēl nebija izdota GDPR direktīva vai citi noteikumi, taču ASV eksistēja "COPPA". Mēs nolēmām, ka jāņem vērā ir COPPA, jo rekur forums saka, ka nevar reģistrēties zem 13 gadiem, kaut vai toreiz zinājām, ka COPPA neattiecas uz Latvijas likumiem nemaz. Tolaik eksistēja tikai fizisko personu datu aizsardzības likums, kurš pieskārās it kā tematam, bet tajā nebija nekas tāds, kas uzspiestu mums mest ārā visus bērnus. Tā nu tika pieņemts, ka ja kāds ir zem 13 gadu vecuma, tad viņam nav vieta forumā. Pamatojums tam īsti nebija, mēs arī negājām meklēt, ka kādam tiešām ir vismaz 13 gadi, taču ja pats pateica, tad izmetām ārā. Komiski, protams, ka pats GTA:SA ir ar 17+ reitingu, bet SA-MP demogrāfija sastāvēja teju tikai no nepilngadīgajiem. Mēs neuzdevām jautājumus un neviens ar to arī neuzmācās. Man nav zināms neviens gadījums, kur kāds pilngadīgais uzmācās kādam nepilgadīgajam kādā no maniem serveriem.

Atmiņā palicis viens dīvains bug ar tramvaju spēlē. Kaut kādu iemeslu dēļ, ja admins uzrakstīja "/goto", kamēr brauc ar tramvaju, tad tramvajs strauji mainīja virzienu. Rezultātā bija iespējams izmantot tramvaju, lai mētātu apkārt citus spēļētājus, jo, mainot virzienu, tramvajs nezaudēja ātrumu. Tas izskatījās gandrīz kā "s0beit", bet legāls. Vēlāk SA-MP klients salaboja so problēmu.

Kaut kur šajā posmā arī tika izstrādāts "Dirty races", taču man atmiņā nav palicis, kas tieši tas bija. Mans minējums ir, ka vēlejos izveidot turnīru, kur tu vari ieiet jebkurā laikā un pavākt jaunus "CP" un tad forumā parādītos statistika, kurš savācis ir vairāk punktus. Iespējams, ka kaut kur šis tika arī palaists, taču nevaru atrast, ka tas tiešām būtu noticis.

Vel sākotnēji "Multimap 5" bija paredzēts, ka būs policijas sistēma, kur varēsi kļūt par policistu, ja arī būsi nopircis "subscription". Tolaik es nevēlejos, lai būtu jāpērk kaut kādi 10 "subscription", bet tiktu nopirkti kādi 3 līmeņi. Šķiet policija būtu bijis "VIP1", biznesi būtu bijuši "VIP2", bet jautrās aktivitātes "VIP3" vai kaut kā tā. Par cenām man ir grūti komentēt, bet gan jau tēmēju uz 1Ls, 2Ls un 3Ls mēnesī, attiecīgi. Ideja nebija slikta, bet idejai vajadzēja vēl simtiem citu ideju, pie tam, simtām citu ideju vajadzēja vēl simtiem ideju, kāpēc? Jo es ātri sapratu, ka nonāk pretējā grāvī - visas labās lietas ir aiz maksas slēdzenes un serveris paliek "pay-to-play". Protams, ka es nevēlējos, ka cilvēkiem ir garlaicīgi un paliek tikai interesanti spēlēt, ja par to maksā. Tā arī radās pa visam vienkārša problēma - man vajag taisīt daudz jaunu lietu, lai būtu interesanti. Kā vēl vienu piemēru no maksas fīčām varu dot - sacensības, precizāk sakot, tādas sacensības, kur pasaule ar tevi mijiedarbojas, piemēram, sacensības, kur tev pirmajam jāuzrāpjas pa siena kaudzes torni, tā bija paredzēta kā maksas iespēja un šāda veida sacensības bija paredzēts tikai vairot. Trakā govs, kas ķēra spēlētājus, arī ir no šīs pašas ēras, taču, šķiet tā parādījās daudz vēlāk tikai kādā no maniem projektiem. Kur es ņēmu idejas? Šoreiz nevar vairs teikt, ka no zila gaisa.

Ja atmiņa neviļ, tad "gta.danger.lv" nepiedzīvoja "Multimap 5" izlaišanu, jo bija pienācis laiks jaunai ērai. Manos failos ir atrodams, ka "Multimap 5" fails pirmo reizi parādās 2008. gada aprīlī, kas varētu būt iespējams, zinot savu izstrādes ātrumu.

Kā izskatījās forums ap šo laiku:
screencapture-web-archive-org-web-20080430101556-http-gta-danger-lv-80-forums-index-php-2026-02-05-21_45_35.png
screencapture-web-archive-org-web-20080430101556-http-gta-danger-lv-80-forums-index-php-2026-02-05-21_45_35.png (980.88 KiB) Viewed 633 times
Nesaistītais projekts ar Sony Playstation:
screencapture-web-archive-org-web-20080505063930-http-pslv-freehostia-com-2026-02-05-21_51_52.png
screencapture-web-archive-org-web-20080505063930-http-pslv-freehostia-com-2026-02-05-21_51_52.png (858.69 KiB) Viewed 631 times
Aprunātais "psp.high.lv":
screencapture-web-archive-org-web-20071222181702-http-psp-high-lv-psp-2026-02-05-23_24_26.png
screencapture-web-archive-org-web-20071222181702-http-psp-high-lv-psp-2026-02-05-23_24_26.png (531.66 KiB) Viewed 630 times
Reklāmas:
https://www.youtube.com/watch?v=rT3hF0NE7IY
https://www.youtube.com/watch?v=7r6QHjD1QEM
https://www.youtube.com/watch?v=_iWRI2WPjhY
https://www.youtube.com/watch?v=a_qfOyylZsQ
https://www.youtube.com/watch?v=oYpEmCKgp40
https://www.youtube.com/watch?v=RiTtkWKxy6s
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Ngames ēra

Gadiem ejot, mani piedzīvojumi ārpus SA-MP kļuva švakāki, es vairāk fokusējos uz web izstrādi un "Multimap" izstrādi un turēt savu kasti 24/7 mājās (jau labu laiku tā vairs nebija manā guļamistabā), kādā no brīžiem CS 1.6 piedzīvojumi arī tika aizklapēti. Vēlā vakarā, patukšā "gta.danger.lv" serverī mani uzrunāja kāds, kas piedāvāja vienkāršu priekšlikumu - man jātaisa SA-MP, viņš parūpēsies par domēnu, serveru komponentēm un juridisko pusi. Lai būtu skaidrs, "gta.danger.lv" viss bija labi, bet šeit piedāvā to pašu, ko "danger.lv" jeb domēnu plus vēl segt izmaksas un vēl iespēja turpināt audzēt citus projektus uz daudz jaudīgāka servera.

Visi apstākļi nav zināmi, taču mans labakais minejums ir, ka aizkadrā tika veidots "Multimap 5" un lēnām plānota jauna projekta palaišana, tikmēr "danger.lv" projekta īpašnieki ir neziņā, ka atkal būs situācija, kur ierakstot "gta.danger.lv", aizved uz kādu citu projektu. Nevar teikt, ka vienmēr mācos no kļūdām, bet man atmiņā nav, ka "danger.lv" īpašnieki būtu bijuši ļoti pārskaitījušies uz mani. Vienā brīdī, visticamāk tas bija 2008. gada 30. augustā, tika izveidota pagaidu lapa, kas redirektēja no "gta.danger.lv" uz "gta.ngames.lv" un tā varētu uzskatīt, ka piedzima "gta.ngames.lv".

Diemžel apstiprinājumu nevaru iegūt, taču pēc loģiskas spriežot, kopā ar "gta.ngames.lv" palaišanu vajadzētu būt, ka tika arī publicēts "Multimap 5". Šī versija noteikti nebija ar visām iespējām, kuras vēlāk saturēja "Multimap 5", ko daudzi atcerās, taču tajā noteikti bija daudz visādu fīču, kas padarīja spēli interesantu.

Ap šo laiku arī pacēlās saruna ar "gta.ngames.lv" līdzīpašnieku, ka vajadzīgs ieņemumu avots arī no SA-MP. Šeit varētu būt vērtīgi pieminēt, ka "ngames.lv" bija citi projekti arī, piemēram, CS 1.6 (vēlāk laikam arī CS:S), tur bija arī WoW, LA2, Mu un gan jau vēl kaut kas ar laiku pievienojās. Tas viss tika turēts uz ļoti nopietnu dzelzi, tajā laikā man likās šokējoši, ka man ir Dual-CPU serveris. Protams, ka es tur liku Gentoo Linux un ik pa laikam prasīju, lai restartē serveri, jo es netīšām nepareizu Firewall uztaisīju (iptables) un aizliku sevi aiz durvīm. Ar laiku iemācījos labāk rakstīt Firewall rūļus. Mana pieredze ar švako serveri mājās bija lietderīga, jo varēju ļoti labi optimizēt serveri, lai izspiestu pēdējo pilienu no ta. Šāda domāšana man vēl parādīsies vēlāk. Atceros, ka bija piesaistīta vēl viena persona, lai palīdzētu uzstādīt nesaistītu serveru programmatūru, taču šī persona ļoti kritizēja manu pieeju, ka vienas paciņas uzlikšana uz Gentoo Linux aizņem stundu (tas ir saistīts, ka visu kompilē no pirmkoda). Vēl vērtīgi ir zināt, ka "ngames.lv" bija arī "Cybercafe", pat bija "Steam Cafe" licence, kas ļāva laist 100 dažādas spēles komerciālos nolūkos. Papildus tam, uz "ngames.lv" hostējās arī citas lapas, kādam varētu likties interesanti, ka atseviškas "draugiem.lv" spēles arī bija pie mums.

Smieklīgs atgadījums - neilgi pēc "ngames.lv" atvēršanas, tā īpašnieks sāka pasūtīt izkārtni fiziskai lokācijai (jā, "ngames.lv" atradās Ogrē, tu varēji aiziet un paspēlēt spēles, fokuss gan bija uz rīkotajiem turnīriem spēlēs, ko tagad spēlē profesionāļi "e-sporta"). Kādu dienu viņš atsūta Skype'ā bildi un prasa, vai šī bilde, kur rakstīts "nGames kafeinīca" vai tml. būs laba izkārtne. Pasmējos un norādīju uz kļūdu, kuru viņš izlaboja.

Diemžēl laika trūkuma dēļ man neizdevās reālizēt iecerētos plānus ar "Multimap 5" maksas pakalpojumu modeli. Tās fīčas, kuras bija uzliktas aiz "Coming soon...", tika atvērtas visiem vaļā. Atmiņā palicis, ka bija iespēja nopirkt biznesu un izvēlēties biznesa tipu, deva iespēju izvēlēties starp "drugs", "weapons" un "stocks". Interesantā kārtā atceros, ka biju uzprogrammējis to, ka ir maksimālā peļņa, ja ir visi 3 vienlaicīgi, taču ilgu laiku vēlāk attapos, ka tā nav. Šis ir palicis atmiņā, jo ar kaut ko cītīgi strīdējos, ka nē, tev nevajag visus biznesus pārtaisīt par "stocks", jo tas nepiešķirs tev maksimālo peļņu, taču viņš uzstāja, ka kļūdos. Vēlāk, kad laboju nesaistītu koda daļu, es pamanīju, ka man nemaz nav kods, kas dod lielāku peļņu, ja ir diversificēta peļņa. Tā nebija pirmā reize, kad pazaudēju kodu, tajā laikā vel neeksistēja "Git", viss bija pa mapēm izmētāts.

Kaut kādā brīdī redzējām, ka "samp.boxg.lv" jeb mūsu konkurentam iet ļoti labi un man nebija daudz laika veltīt SA-MP koda rakstīšanai. Godīgi sakot, es nesaprotu, kā es tad atradu tam visam laiku, jo nav tā, ka SA-MP izpalika, tāpat regulāri bija jaunumi, paralēli vēl uzturēju citas "ngames.lv" lietas, skolā atzīmes noteikti neiepalika un privātajā dzīvē noteikti nevarētu teikt, ka bija garlaicīgi. Toreiz visa apspriešana notika "gta.ngames.lv" Skype čatā, kur daži vēl atcerās manus pavisam ikdienišķos stāstus. Nevarētu sūdzēties arī pirms tam, bet šķiet ap šo laiku sāka rasties vairāk stāsti. Lai nepalaistu garām iespēju gūt peļņu no "gta.ngames.lv", tika nolemts, ka jāatver vaļā aizslēgtās fīčas un vienkārši jāpiedāvā iespēja iegūt spēles naudu caur SMS vai nopirkt unban, taču centos nedarīt to, ko darīja "samp.boxg.lv" un netaisīt lielus bunkurus visur apkārt kartei.

Šķiet ap šo laiku "samp.boxg.lv" bija vairāk spēlētāji nekā "gta.ngames.lv", kas man likās dīvaini, jo tolaik "samp.boxg.lv" serverī tev knapi bija iespējams paspēlēt, ja tev nebija sava bāze jeb visi ieroči un mašīnas ir ļoti reta parādība. Savukārt "gta.ngames.lv" centos piekopt to, ko tagad dara "GTA Online" ar "shark cards" jeb visu vari dabūt, bet tas maksā dārgi, ja vien nelietosi SMS. Man gribētos domāt, taču nevaru apgalvot, ka šajā laikā "gta.ngames.lv" bija labvēlīgāks pret tiem, kas nemaksāja, bet to, kā bija patiesībā, labāk ir komentēt citiem. Nevaru apgalvot, kurā tieši brīdī parādijās SMS iespējas "gta.ngames.lv" serverī, tas varēja nebūt pat 2008. gadā.

Samērā liels peļņas avots bija "unban SMS" jeb, ja tevi nobanoja, tad varēji nopirkt sev "unban" bez jautājumiem. Pa retam uzradās tādi, kas, piemēram, lietoja čītus, dabūja banu, pasūtīja SMS un nāca atpakaļ. Viņu loģika gluži nav izskaidrojama, bet nevarētu teikt, ka mums bija iebildumi pret to. Pieļauju, ka daži uzskatīja, ka mēs speciāli banojām cilvekus, lai izspiestu naudu, taču noteikti tā nebija. Ja kāds admins nobanoja tevi, tad tas bija kādu citu iemeslu dēļ, taču es noteikti nebūtu pieļāvis, ka manā serverī izspiež naudu. Man apkārt bija daudz piemēri, kur izspiež naudu, es nevēlējos sekot šiem piemēriem un centos padarīt spēli citiem interesantu arī tad, ja tev nav naudas.

Pakāpeniski sāka nākt klāt daudz jaunu fīču. Kamēr "samp.boxg.lv" fokusējās uz līmeņiem, es fokusēju "gta.ngames.lv" uz to, kā cilvēki varētu pelnīt spēles naudu un par to naudu dot jaunas fīčas. No malas skatoties, noteikti varēja likties dīvaini, jo par katru uzlikto rampu (tiem, kas atcerās, kā ar peli varēji sev priekšā nolikt rampu jebkurā vietā), tev prasīja naudu, bet tev bija tik daudz naudas, ka cenu tādām lietām nejuti. Kad sāki intensīvi lietot kādu fīču, tad tik attapies, ka ātri iziet naudu, sevišķi tad, kad sāki lietot detonējamās bumbas. Skatoties pieejamos failus, var rezdēt, ka cilvēki aktīvi spēlēja "gta.ngames.lv", eksistēja statistika, kas apkopoja to, cik reizes ar konkrētu ieroci spēlē kāds ir nogalinājis citu, tur parādās pat 40000 reizes, kas ir grūti prātam aptverami - tas ir ļoti daudz pavadīts laiks spēlē.

Kaut kādā brīdī es, šķiet, palūdzu aktīvajiem "gta.ngames.lv" spēlētājiem, lai izveido reklāmu serverim. Atceroties, ka tolaik ļoti labi strādāja visādi video, kurus vēlāk ieliek YouTube, lai tie paceltu gaismā "gta.ngames.lv" serveri. Tika izveidoti vairāki interesanti video, taču šo video doma bija palielināt popularitāti uz lielā "Multimap 5.1" atjauninajuma izlaišanu. Ap 2009. gada 30. jūniju (nezinu, kāpēc es viņu izlaidu vasaras vidū) tika paziņots, ka ir atjauninājums, kurā esmu smagi optimizējis kodu. Šis man ir palicis atmiņā, jo sāku novērot, ka daudzās fīčas "Multimap 5" sāk iebremzēt visu serveri. Tā nebija resursu trūkumu problēma, jo pats serveris, uz kura viss griezās, bija vairāk nekā pietiekams, taču kods bija tāds, kur noteikti varēja būt labāk optimizētas darbības. Atceros, ka daudz laika pavadīju, pētot PAWN valodas uzbūvi, pieķēros katram sīkumam, sākot ar katra "string" mainīgā izmēra pielāgošana (un vairākkārt lietošanu), beidzot ar binārām darbībām, lai tikai kods ātrāk izpildītos.

Kontekstam, ap šo laiku mana izklaide tad, kad nav ko darīt mājās, bija palasīt kādu klasiskās mehānikas (fizika) rakstu, tad izvilkt ārā augstākās matemātikas grāmatu un censties kaut ko atveidot SA-MPā. Kā piemērs - kāda ir trajektorija, kurā krīt lidojošs objekts no lidmāsīnas ar gaisa pretestību un kā mainās ātrums - to izpētot, radās ideja, ka varētu ieviest iespēju mest sprāgstošas bumbas no lidmašīnas, kuras eksplodē tad, kad pieskarās kādam objektam. PAWN valodā, protams, neeksistē integrāļi un diferenciāļi, kas to varētu darīt, tāpēc, protams, jāiet pašam to uzrakstīt. Kad šādas izvirtības saliek SA-MP kodā, tad izrādās ātri vien var just, kā kaut kas iebremzē visiem. Kad pieķēros optimizēšanai, tad attapos, ka šo visu var aizstāt ar vienkārši reizināšanu ar kvadrātsakni no 2 ik pēc 500 milisekundēm. Apmēram tāda izskatījās koda optimizācija.

Taču garlaicīgas matemātiskas darbības nebija vienīgā lieta, ko darīju. Ap 2009. gada jūniju tika palaists "Multimap 5.1" un neilgi pēc tam 2009. gada jūlijā tika palaisti vairāki reklāmas video.

Šie video nereklamēja jaunās fīčas, taču aptuvens fīču saraksts:
- Gandrīz viss glabājas MySQL datubāzē, kas sasiets kopā ar forumu
- daudz un dažādas statisikas par nāvem, ieročiem, sacensībām, aktivitātēm
- saglabāt mašīnu garāžā ar modifikācijām
- bumbas (lidojošās, C4 tipa un mašīnas mucas), kurš atcerās tās?
- lidojošā siena kaudze, kuru var kontrolēt ar pogām
- mašīnu nopirkšana
- mašīnu nodošana (export)
- māju pirkšana
- daudz dažādi sacensību pasākumi
- teleport (vai atceries, ka bija jāgaida, lai teleportētos prom? tas bija speciāli, lai nemuktu no konfrontācijas)
- lietot narkotikas, šķiet uz zemes parādījās sarkani klucīši, uz kuriem uzkāpjot, tevi uzmeta gaisā vai grieza tevi (jā, tāds eksistēja)
- policijas sistēma, kas atļāva ķert tos, kuram ir meklēšanas līmenis
- tu ieguvi meklēšanas līmeni, ja pārkāpi likumu
- taxi darbs (nezinu ko tas darīja, laikam tu varēji izsaukt taxi un cits strādāja par taksistu)
- ieroču noliktava, kurā tu varēji nodot neierobežotā daudzumā ieročus (doma šeit bija, ka tu sakrāj ieročus un tad lieto cīņām)
- dinamiskā karte mājas lapā, lai redzētu, kur katrs spēlētajs atrodas
- slepenais veikals, kur pirkt bumbas (šķiet tas bija "Las Venturas" raktuvēs)
- kaut kādas mini misijas ar mašīnām (varu tikai minēt, ka misija lika nogādāt mašīnu, to neiznīcinot)
- privātā bāze ar SMS pieeju
- lidojošā gulta (jā, gulta, kuru varēji vadīt)
- kaut kur šeit arī bija trakais autobusa šoferis, kas lielā ātrumā triečas pa pamesto lidostu

Ap 2009. gadu kaut kādā brīdī izveidojas arī projekts "mtasa.lv", taču atmiņā nekas nav ar šo projektu. Atceros tik to, ka man bija mēģinājumi pārrakstit "Multimap 5" uz MTA, taču nevarēju samierināties, ka Lua indeksi sākas ar 1 un tā arī izpalika savs MTA serveris .Ap 2009. gada oktobri izlaida jauno SA-MP 0.3 klientu. Tas nenesa baigi jaunās fīčas, varbūt vēlāk tik ieviesu joka pēc iespēju atskaņot dziesmu iekš SA-MP. Apakšā, protams, bija daudz visādi uzlabojumi pašai spēlei, lai tā spēlētos gludak, taču nebija grandiozas izmaiņas arī serverī.

Ap šo laiku varēja parādīties kāds YouTube video, kur kāds apskata, iespējams, "gta.ngames.lv" serveri un centās ar humoru aprakstīt haosu, ko redz. Atceros, ka video bija aina, kur apmeklēja pamesto lidostu un ieraudzīja trako autobusa šoferi, kurš triecās sirreālā ātrumā turp un atpakaļ. Jāpiebilst, ka nesen bija parādījusies fīča SA-MP taisīt t.s. "NPC" jeb "botus", taču man bija vilšanās tajā, ka iespējas bija ļoti ierobežotas. Nebija iespējams veidot kaut kādas sarežģītas interaktīvas darbības, tā vietā varēja tikai ierakstīt šī "bota" kustību tā kā filmu un tad to atskaņot. Tolaik ieviesu vilciena šoferi, autobusa šoferi, lidmašīnas pilotu un varbūt vēl kaut ko, kas vienkārši brauc uz rinķi pa San Andreas karti. Tikai daudz vēlāk parādījās iespēja kontrolēt šos "botus" un būtu bijis ļoti vērtīgi šādu iespēju saņemt jau tad, ļoti iespējams, ka viss "gamemode" būtu bijis daudz savādāks tad, jo jau tad spēlējos ar idejām taisīt "mini misijas" un tajās drastiski trūka kaut kāda mijiedarbība starp spēlētājiem un "botiem", piemēram, izveidot policijas "botus".

Atmiņā palicis tas, kā taisīju visādas sacensības un viena palika ļoti atmiņā, iespējams tā saucās "redbull". Centos izdomāt kaut ko tādu, kas būtu pa spēkam tikai retajam un pamanīju, ka daudziem ne īpaši padevās lidošana. Tā kā serverī man jau bija zināma slava ar to, ka mans "Shamal" no zila gaisa ietrieksies tevī, lai arī kur tu būtu, tad izveidoju lidmašīnu sacensības, kur bija jālido cauri ļoti sarežgītām vietam, piemēram, zem "Los Santos" parka mazā tiltiņa. Retais, kurš vispār viņu varēja iziet. Šādas sacensības bija vairāk kā "time trial" un tādas bija vairākas.

Nedaudz interesants notikums, ka mans senais nosaukums "gta.outlaw.lv" ieguva lielu popularitāti 2009. gadā, jo projektu "outlaw.lv" aizklapēja ciet ekonomikas policija, jo tas bija torrentu trakeris. Man ar šo projektu nebija sakara un "gta.outlaw.lv" projektu bakstīja citi cilvēki. Ap šo laiku arī uzradās regulāri kāds, kurš teica, ka vērs savu serveri vaļā un izkonkurēs. Bija arī tādi, kas regulāri draudēja, ka "uzlauzīs" serveri. Tā bija ikdiena, bet nekas nopietns.

Tas, kā tika izveidoti "gamemode" šajā laikā (un vēlāk arī uzzināju, ka arī citi "gamemode") tā, ka pie katras komandas, ko spēlētājs ieraksta, serveris piefiksē log failā to, ko viņš ir rakstījis. Šis bija ar domu, ka pēc tam viegli izsekot, ja kaut kas ir salūzis vai arī ir kāda sūdzība par spēlētāju. Šis arī nozīmēja, ka privātās ziņas netiešā veidā arī varēja redzēt, pieeja šiem log failiem bija tikai man un "ngames.lv" īpašniekam, kurš nemācēja nemaz lietot Linux, lai apskatītu failus. Log faili saturēja arī IP adreses, no kurām slēdzās klāt spēlētāji, mēs nebanojām par to, ka ir video, ka kāds čīto, bet banojām par to, ka ir ierakstīts serverī kaut kas tāds, kas ir pret noteikumiem, jo es varēju tad salikt kopā, ka tas ir tas pats cilvēks, jo IP adrese sakrīt. Piemēram, ja tu sāki reklamēt citu serveri, bet pats es nebūtu iekšā spēļē, tad es paskatītos log failā, kas tika rakstīts un kāda IP adrese to darīja, un ar to man pietika, lai nobanotu kādu bez acu lieciniekiem. Vēlos uzsvērt, ka jūsu privātās ziņas neviens nelasīja, es jau tad respektēju cilvēku privātumu un nelasīju, nekopēju vai tml. neizplatīju informāciju, kas nebija publiski redzama. Jāsaprot to, ka (gandrīz) jebko, ko jūs darāt internetā, redz kāds darbinieks vai cilvēks, taču kompānija stāsta jums, ka neviens tos neredz - patiesībā to redz daudzi un pat smejās par jūsu privāto dzīvi. Šeit nebūs melošana - jā, privātas lietas bija redzamas, taču tās netika lasītas un netika nodotas tālāk.

Kaut kādā brīdī sāku pētīt, kā strādā triangulācija un, protams, vajadzēja ieviest maisus. Ja kāds atcerās, tad "gta.ngames.lv" serverī parādījās fīča, kur kādā brīdī parādās paziņojums, ka atrodies "X metrus" vai "Y metrus" no maisa, šīs 2 vērtības radās matemātiskā aprēķina dēļ un speciāli pielietoju, lai padarītu spēlētājiem interesanti tos meklēt, jo nevarēji zināt, kurš no abiem maisiem bija īstais. Jā, šī fīča ir "gta.ngames.lv" veidota un šādu tendenci redzēsiet arī vēlāk. Nav zināms, kad šis varēja būt, taču, visticamāk, sākot ar 2010. gadu. Ap šo laiku "Multimap 5" koda izmērs bija ap 25000 rindiņām, tas bija daudz garāks un nepārskatāmāks pirms lielāš optimizēšanas.

Pētot visādas matemātiskas lietas, lai pēc tam tās pielietotu SA-MP koda rakstīšanā (jā, iedomājaties, matemātika var arī noderēt kaut kur dzīvē), šķita, ka it kā daudz saproti no tā visa, bet tāpat uzradās kāds, kurš man atgādināja "Dunning-Kruger effect" un lika atgriezties pie mācīšanās. Atminos kādu gadījumu, kur rakstīju kodu priekš "drift koeficienta aprēķina", kurš, pēc principa, ir ļoti vienkāršs, paņem ātruma vektoru, paņem virziena vektoru un gatavs, taču iepazinu kaut kādu poli internetā, kurš parādīja pavisam savādāku veidu, kā to aprēķināt. Man nācās sākt lietot kaut kādu poļu alternatīvu Skype'am, lai dabūtu viņu rokā un izspiestu informāciju, kā viņš to visu izdomāja, jo man tolaik bija grūti saprast, kāpēc viņa implementācija šim "drift koeficientam" strādāja daudz labāk nekā mana. Atceros arī, ka pie mēginājumiem pārnest "Multimap 5" uz MTA, tieši problēmas sagādāja šī te "drifta koeficienta" aprēķināšana un tur arī bija iespēja lietot kodu, kas izpildās klienta pusē, taču tolaik nebija liela vēlme mēģināt to dabūt ejošu, kaut vai apzinājos, ka MTA varētu būt lielāks potenciāls.

Laika gaitā pieliku visādas fīčas, viena no tām bija iespēja nomest bumbu no lidmāšīnas un ņēma vērā trajektoriju un ātrumu, taču tad parādījās problēma, ka ar lidmašīnu ir ļoti viegli kādu nogalināt, bet nav "pret-līdzeklis", tāpēc ieviestu opciju, ka var šaut izsekojošo raķeti. Abas komandas ņēma vērā spēles karti un uzsprāga tad, kad pieskārās kādam objektam. Atceros vienā vakarā bija jautra cīņa, daudzi sāka spēli mājā, kas atradās pāri "San Fierro" dzelzceļa tiltam nekurienes vidū. Kāds lidoja ar lidmašīnu un meta bumbas, tikmēr kāds cits šāva no zemes izsekojošās raķetes un tad vēl kāds cits lika C4 bumbu tuvumā. Pirms sāku taisīt aprakstītās fīčas, tieši domāju, ka būtu ļoti interesanti, ja SA-MPā sanāktu atveidot vienu spēli, kuru spēlēju pirms dažiem gadiem - "Warhawk", taču neredzēju, ka kāds baigi pielietotu šīs fīčas, lai izveidotu šāda veida cīņas serverī.

Neliels prieks bija par to, ka man izdevās maksājumu sistēmas automatizēt. Tik daudz vēlāk uzzināju, ka šāda automatizācija nebija konkurentiem. Skaidri bija aprakstīts, ko pērc, norādītas cenas, ievadi logā kodu un neatkarīgi, vai biji serverī, tu automātiski saņēmi pasūtīto pakalpojumu. Citur bija problēma, ka nepieciešama administratora iesaiste vai nedrīkstēji būt serverī. Mazs sīkums, taču šī pieeja visu automatizēt man vēlāk dzīvē noderēs.

Atceros gadījumu, kur "gta.ngames.lv" SMS pakalpojumu sniedzējs pazuda vai arī pārstāja izmaksāt summu, kuru tas bija parādā. Precīzus iemeslus neatceros, bet bijām spiesti mainīt pakalpojuma sniezēju. Failos ir paslepts, ka 2011. gadā 11. septembrī pieslēdzām atpakaļ SMS pakalpojumus. Neilgi pirms tam parādījās arī "ngames.lv" Mumble serveris.

Noteikti no jums neviens nezinās, ka eksisteja "ngames.lv" meet-up. Precīzu datumu atcerēties būs pārāk grūti, tas, visticamāk, bija pavasaris, varbūt 2009. gadsm varbūt 2010. gads. Tika noīrēta pirts, daudzi no komūnas pēdējā brīdī nobijās un neatbrauca, bet vareja būt kādi 10 cilvēki beigās. Atceros tik, ka sadraudzējāmies ar blakus pirts cilvēkiem un mums prasa "bet kur jums ir meitenes??", mums nācās skaidrot, ka esam datorspēļu kopiena un tas ir normāli, ka mums nav meitenes uzaicinātas. Tas, kurš toreiz paņēma līdzi "Koskenkorva 60%" - es nezinu, kāpēc tu viņu devi mums, bet to garšu joprojām atceros, un tas bija pirms 15 gadiem. Es teiktu, ka tas bija vairāk "cs.ngames.lv" meet-up, šķiet neviens nebija no "gta.ngames.lv". No rīta visiem bija slikti un vairs nekad nerīkojām ko tādu.

Piebildei ap šo laiku arī "ngames.lv" piedāvāja hostēšanas pakalpojumus. Ja nemaldos, tad vairāki SA-MP roleyplay serveri hostējās pie "ngames.lv", taču varbūt tā informācija nav pilnībā pareiza. Noteikti bija cilvēki, kas izmantoja mūsu hostēšanas pakalpojumus, viens no tiem bija "Minecraft" serveris, kurš cītīģi nokarināja mūsu serveri, jo prasīja daudz resursus. Bija arī kaut kādi citi SA-MP serveri, kurus vajadzēja apmācīt, ka nevajag likt visas datu saglabāšanas funkcijas zem "OnPlayerUpdate", jo tas pārslogo visiem serveri. Bija arī citi, bet nevarēšu pateikt, kas tieši tie bija.

Atceros, ka atgriezās vecā problēma, kas bija "gta.gamerx.lv", ka čiteri uzvedās labi, kad iekšā bija admini. Tā nu izdomāju, ka uztaisīšu komandu, kas uztaisa viltus ziņu, ka admins atslēdzas un nomaina pa kluso spēlētāja vārdu adminam. Daži uz šo uzķērās, taču daži bija pietiekami attapīgi. Ieviesu arī līdzīgu komandu, kas aizsūtīja viltotu ziņu, ka kāds ir nogalīnājis kādu ar "Minigun" un cerēju, ka kāds uzķersies un arī izvilks savu "Minigun". Šķiet daži uzķērās. Atceros, ka pavisam sen atpakaļ bija uztaisīts "anti-čīts", ka uzreiz nobanoja tos, kas kādu nogalināja ar "Minigun", taču to nācās aizvākt, jo čītiem bija iespēja imitēt, ka čīteri kāds nogalina ar "Minigun", tas uzreiz nepatiesi nobanoja nevainīgu spēlētaju, tāpēc to noņēmu. Ar viltotajām ziņām sanāca dažus izķert, taču nebija ļoti efektīva sistēma.

Iespējams, ka kādam būtu interesanti uzzināt, ka adminu sistēma visos serveros, kurus veidoju, bija balstīta uz vienu un to pašu sistemu. Tā sastāvēja no 6 līmeņiem, pirmie 2 neko nedeva, tik deva iespēju runāt admin čatā. Par 3 vairs neatceros, bet šķiet varēja kādu izmest no spēles. Šķiet 4 varēja izbanot, bet 5. līmenīm bija kaut kādas īpašās fīčas. Un tad pēdējais - 6, kurš bija paredzēts tikai īpašniekiem, tādu līmeni vajadzēja, lai nepieļautu, ka vari izbanot pašū īpašnieku jeb tu nevarēji sodīt augstāka līmeņa adminu. Šķiet uz 6. līmeņa adminu uzliku visādas atkļūdošanas komandas tik.

VIenmēr SA-MP serveros bija svarīgi būt "klanā", kas parasti nozīmēja, ka esi pietiekami labs vai vērtīgs spēlētājs, lai tev atļautu pielikt pie sava segvārda klāt arī "klana" nosaukumu. Iesākumā nebija nekādi ierobežojumi, taču laika gaitā izdomāju aizsardzību, ka foruma grupas ir piesaistītas SA-MP serverim jeb iecēlu "klana" vadītāju par foruma grupas vadītāju, tas varēja brīvi pielikt un izmest dalībniekus, serverī varēja ieiet tikai tie, kas bija iekšā grupā. Šai sistēmai iesākumā vēl bija pagaidu variants, ka pats uzturēju sarakstu ar "klana" dalībniekiem. Vēlāk pat ieviesu fīču, ka katram "klanam" ir savs čats iekšā SA-MP serverī. Protams, arī forumā katram "klanam" bija savi subforumi, kuros viņi varēja apspriest sev svarīgās lietas kā arī taisīt pieteikumus, lai tiktu uzņemti kādā "klanā".

Iepriekšējos savos serveros pats arī biju "klanā", taču vienu brīdi izlēmu, ka man kā galvenajam adminam pareizāk ir nebūt nevienā "klanā", lai nebūtu kaut kādi interešu konflikti. Tajā laikā visi "klani" karoja savā starpā, lai pierādītu, ka ir labākie. Daži bija labākie šāvēji, daži bija labākie triku taisītāji, citi bija labākie braucēji. Lai nebūtu pārmetumi, ka izmantoju savas privilēģijas, lai paceltu gaismā "klanu", kurā esmu, izlēmu vienkārši izstāties no "klana", lai izvairītos no pārmetumiem.

Vienā brīdī vēl palaidu "GTA United", kas bija GTA:SA, GTA:VC un GTA:3 kartes apvienojums un varēja spēlēt "multiplayer" režīmā. It kā strādāja, bet aktivitātes īsti nebija. Cilvēkiem kaut kā vairāk patika parastais GTA:SA.

Kaut kur 2010. gadā tika palaist arī "rp.ngames.lv", taču ar šo projektu man nebija nekādas saistības. Šķiet tas hostējās uz "ngames.lv" servera. Atverot "rp.ngames.lv", aizveda uz forumu, kurš saucās "Riverside". Nezinu neko par šo nosaukumu saistību, mans minējums, ka tas bija tas pats projekts tikai ar dažādiem nosaukumiem.

Spēlētaju aktivitāte lēnām sāka kristies, nevaru apgalvot kādi bija rādītāji, taču noteikti varēja būt tā, ka 2010. gadā ir daži spēlētāji pa dienu "gta.ngames.lv" serverī. Mana koda rakstīšana "gta.ngames.lv" noteikti sāka piebremzēt ap šo laiku, jo sāku fokusēties uz skolas lietām vēl vairāk kā arī paralēli ņēmos joprojām ar web izstrādi. Varētu teikt, ka "gta.ngames.lv" ap 2010. gadu sākās lēna kustība uz klusumu, taču blakus "samp.boxg.lv" izskatījās, ka turpināja cilvēki uzturēties. Tolaik es nevareju to līdz galam izprast, tāpēc atļāvu tam tā būt. Jāsaprot arī, ka ap šo laiku sāka strauji attīstīties SA-MP RolePlay serveri, kuri arī samazināja gan "gta.ngames.lv", gan "samp.boxg.lv" spēlētāju skaitu, taču "samp.boxg.lv" vēl turējās. Precizēšanai, "gta.ngames.lv" joprojām nesa peļņu, taču tā bija ievērojami sarukusi pa šiem gadiem.

Iespējams peļnas jautājumā jāvaino mana stratēģija, ka "samp.boxg.lv" ļoti uzstājīgi nolika tev iespēju pasūtīt kaut ko pa SMS acu priekšā, taču mana pieeja bija, ka to nevajag izcelt, gribētāji varēs atrast. Vēlāk šajā stāstā uzzināšu, ka statistiski tā atšķirība abās pieejas nebija liela.

Kā izskatījās pagaidu lapa:
screencapture-web-archive-org-web-20080901154106-http-gta-danger-lv-80-2026-02-05-22_00_19.png
screencapture-web-archive-org-web-20080901154106-http-gta-danger-lv-80-2026-02-05-22_00_19.png (127.58 KiB) Viewed 662 times
Kā izskatījās jaunumu lapa:
screencapture-web-archive-org-web-20121005073651-http-gta-ngames-lv-forums-portal-php-2026-02-05-22_04_42.png
screencapture-web-archive-org-web-20121005073651-http-gta-ngames-lv-forums-portal-php-2026-02-05-22_04_42.png (918.22 KiB) Viewed 662 times
Kā izskatījās forums šajā laikā:
screencapture-web-archive-org-web-20130224072825-http-gta-ngames-lv-forums-index-php-2026-02-05-22_05_56.png
screencapture-web-archive-org-web-20130224072825-http-gta-ngames-lv-forums-index-php-2026-02-05-22_05_56.png (1.16 MiB) Viewed 662 times
Iespēja iegādāties bāzi:
screencapture-web-archive-org-web-20130224072754-http-gta-ngames-lv-forums-base-php-2026-02-05-22_07_34.png
screencapture-web-archive-org-web-20130224072754-http-gta-ngames-lv-forums-base-php-2026-02-05-22_07_34.png (586.84 KiB) Viewed 662 times
Kā izskatījās statistikas lapa:
screencapture-web-archive-org-web-20130224005812-http-gta-ngames-lv-forums-tops-php-2026-02-05-22_08_41.png
screencapture-web-archive-org-web-20130224005812-http-gta-ngames-lv-forums-tops-php-2026-02-05-22_08_41.png (1.5 MiB) Viewed 662 times
Kā izskatījās "samp.boxg.lv" pirmssākums:
screencapture-web-archive-org-web-20081013105201-http-samp-boxg-lv-2026-02-05-22_12_05.png
screencapture-web-archive-org-web-20081013105201-http-samp-boxg-lv-2026-02-05-22_12_05.png (115.89 KiB) Viewed 662 times
Kā izskatījās "samp.boxg.lv" forums:
screencapture-web-archive-org-web-20111027214537-http-samp-boxg-lv-2026-02-05-22_13_42.png
screencapture-web-archive-org-web-20111027214537-http-samp-boxg-lv-2026-02-05-22_13_42.png (1.34 MiB) Viewed 662 times
Kādā brīdī tika testēts, ko dara brīdinājuma sistēma (forumā ar modifikācijās vienmēr bija problēmas, sevišķi pēc update):
171-289-max.jpg
171-289-max.jpg (15.17 KiB) Viewed 634 times
Bija arī šāds notikums kaut kur 2009. gadā:
267-95-max.png
267-95-max.png (51.82 KiB) Viewed 634 times
Kā izsaktījās serveris šajā laikā:
800-600-max.png
800-600-max.png (527.86 KiB) Viewed 603 times
Attīstās mtasa.lv ap šo laiku:
screencapture-web-archive-org-web-20100327164822-http-mtasa-lv-2026-02-06-22_59_31.png
screencapture-web-archive-org-web-20100327164822-http-mtasa-lv-2026-02-06-22_59_31.png (648.35 KiB) Viewed 559 times
Reklāmas video:
https://www.youtube.com/watch?v=5T0CQsXpA1E
https://www.youtube.com/watch?v=vtM5fL1E8KA
https://www.youtube.com/watch?v=J6Op8qmj_0s
https://www.youtube.com/watch?v=ENBtvz5LvfQ
https://www.youtube.com/watch?v=kB6aZPV2dHo
https://www.youtube.com/watch?v=k7gTQa9QLSY
https://www.youtube.com/watch?v=rUuUdD8JsaM
https://www.youtube.com/watch?v=3lvIB4aRrP4
https://www.youtube.com/watch?v=1CS79LnBhMU
https://www.youtube.com/watch?v=Km6KRauRDVA
https://www.youtube.com/watch?v=Z4E0lDgxzGA
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# BoxG ēra

Stāsta sākumā, pieminēju, ka man ir bijusi tendence draudzēties ar konkurentiem. No malas šis liktos ļoti interesanti, jo "samp.boxg.lv" un "gta.ngames.lv" bija konkurenti, taču aizkadrā abi projektu īpašnieki jau labu laiku savā starpā draudzējās un apsprieda situāciju SA-MP pasaulē. Tas varēja būt 2010. gada decembrī, kad "samp.boxg.lv" īpašnieks piedāvāja man turpināt attīstīt "samp.boxg.lv" projektu, peļnu dalot uz pusēm, taču par šo vienošanos nezināja citi no "gta.ngames.lv" puses. Eksistēja agrāk tikai posts "samp.boxg.lv" foruma, ka esmu pievienojies "samp.boxg.lv" komandai, bet ne visi saprata, ko tas nozīmē.

Sākot ar 2010. gada decembri, man bija pieejami abi serveru "gamemodes" kodi. Jāsaka godīgi, "samp.boxg.lv" kods nebija skaists, tas joprojām šodien man mēdz izraisīt problēmas (kas ir loģiski, ja saproti iemeslus), taču es to uzfrišināju un devu tik tālāk lietošanai. Acīgākie noteikti pamanīja, ka pēķšņi "samp.boxg.lv" parādījās fīčas, kuras bija "gta.ngames.lv" un iemesls tam bija vienkāršs - visas labākās fīčas tika implementētas no "gta.ngames.lv" uz "samp.boxg.lv". Maisu meklēšana, statistika forumā, bumbas, viss ko varēju, to ieliku.

Spēlētāju skaits auga, jo, daudzi no "samp.boxg.lv" spēlētājiem ļoti priecājās, ka tika izveidots jauns līmenis, jo tas nozīmēja jaunas fīčas. Nevarētu teikt, ka daudz ko jaunu ieviesu, šķiet orģinālā ideja bija, ka būs iespēja uzlikt sev cepuri. Iespējams, ka šo fīču arī implementēju vienlaikus "gta.ngames.lv".

Pirms sāku aktīvi ieviest fīčas "samp.boxg.lv", tika paziņots, ka 2010. gada 17. aprīlī būs "rp.boxg.lv" atvēršana, taču šis projekts neizskatās, ka ilgi dzīvoja un jau 2010. gada oktobrī cilvēki jautāja, vai "rp.boxg.lv" atgriezīsies, kas liek domāt, ka projekts ap šo laiku aizvērās. Vēlāk lapā bija ievietota ziņa, ka projektu pārņems jauna komanda, taču, šķiet, tas beigās nenotika. Ar šo projektu man nebija nekādas saistības, šķiet serveris hostējās uz "boxg.lv", taču neesmu par to pārliecināts.

Saņemot "samp.boxg.lv" kodu, es uzreiz pamanīju, ka kodā ir ļoti daudz objekti un daudziem objektiem bija pierakstīts klāt komentārs, kurā bija norādīts autors, kurš bija aktīvs "samp.boxg.lv" spēlētājs, daudzi noteikti viņu atpazītu. Šo ir vērts pieminēt, jo "gta.ngames.lv" nebija ne tuvu tik detalizēti salikti objekti, šis cilvēks bija ļoti daudz laika un pūles veltījis, lai izsaktītos visi objekti tā, it kā tiem tur bija jābūt.

Par forumu man stāstīja, ka esot bijusi kāda māte, kas ir sūtījusi pa faksu parakstītu lapu, ka viņa piekrīt, ka viņas bērns uzturās forumā, jo COPPA paredzēja, ka nedrīkst būt forumā bērni zem 13 gadu vecuma. Nevaru apstiprināt, ka šī ir patiesība, ka tiešām kāda māte ko tādu rakstīja, taču zināju, ka tiek banot bērni zem 13 gadu vecuma arī "samp.boxg.lv" forumā.

Viena no fīčām, kas tika iesākta "gta.ngames.lv", bet parādījās tikai "samp.boxg.lv", bija apartamenti. Tajā laikā likās ģeniāla ideja, ka katrs spēlētājs var nopirkt savu apartamentu un tajā uzaicint citus. Spēlētājs savā apartamentā vareja novietot ierobežotu mēbeļu skaitu, bet ja gribēja vairāk, tad ar SMS palīdzību varēja palielināt mēbeļu skaitu. Tie, kam tajā laikā bija Sony Playstation 3, tie atpazīs, no kurienes šāda ideja nāca. Diemžēl šī ideja neieguva popularitāti un laikam neviens pat nenopirka šo opciju. Jāsaprot, ka šajā laikā galvenais naudas avots bija bāžu pārdošana, cilvēki tās pirka, tiešām pirka. Bija kāda māte, kas lūdza, lai neļauj viņas bērnam pirkties "samp.boxg.lv", jo par daudz tērē. Nevaru gluži lepoties ar tādu situāciju, bet tas tikai parāda, ka cilvēkiem tiešām gribējās tās bāzes.

Arī "samp.boxg.lv" bija ieviesta fīča, kas ierobežoja to, kas drīkst pielikt pie sava segvārda "klana" nosaukumu. Sistēma bija ļoti līdzīga "gta.ngames.lv", taču tikai nesen sapratu, ka sistēmā ir liels caurums - tu varēji uzlikt jebkuru no "klana" nosaukumiem, ja bija jebkurā no "klaniem". Neesmu parliecināts, ka šī nepilnība ir manis ieviestā, taču pēc koda neizskatās, ka to būtu es taisījis. Cik man zināms, līdz šim neviens nav izmantojis šo nepilnību.

Tas varēja būt 2012. gada pavasaris, kad kopā ar "samp.boxg.lv" īpašnieku un vēl kādu no "samp.boxg.lv" kopīgi devāmies nosvinēt, visticamāk, pavasari. Jautrs vakars, kāds gulēja zālē, kādam nāca izdzertais atpakaļ pa degunu, bet no rīta visiem bija smagas paģiras. Pamostoties no rīta, saņēmu daudz ziņas, ka "samp.boxg.lv" serverī notiek masveida bani un adminiem sākas pašdarbība. Diemžēl šī bija jau kā fundumentāla problēma, ka adminiem nav soda mēri tad, kad viņiem vairs nav vēlmes spēlēt serverī. Cītīgi centos dabūt rokā "samp.boxg.lv" īpašnieku, lai varētu tikt serverī un atrisināt problēmu, pats toreiz vēl nevarēju izdarīt, jo nebija iedota pilna piekļuve pie servera, uz kura stāvēja "samp.boxg.lv". Šķiet līdz pusdienas laikam atrisinājām problēmu. Šis tikai atgādināja, ka "samp.boxg.lv" arī nav pasargāts no adminu pašdarbības, ar kuru jau biju saskāries iepriekš.

Škiet šajā laikā ieviesu "jail2", kas bija kā sods tiem, kas slikti uzvedās, bet nepienācās bans. Doma bija, ka viņi tiek aizteleportēti uz tālu vietu, kur ir izveidots cietums un viņu mērķis ir izmukt no cietuma. Ja nomiri, tad atgriezies cietumā, tev bija jāizmūk no cietuma, lai tajā neatgrieztos. Aizdomas, ka šo fīču nepiekopa daudzi.

Vel atceros, ka šajā laikā ieviestu katapultu, kas var aizmest spēlētāju tālāk. Tika ieviesta arī "YouTube" komanda, kas atļāva atskaņot audio. Esmu ieviesis arī "snake" spēli, pat neatceros, ka to būtu rakstījis, bet kodā ir. Šis varētu būt kaut kas ap 2011. gadu. Vajadzētu noprast, ka lēnām samazinās "gamemode" rakstīšana, gan "samp.boxg.lv", gan "gta.ngames.lv". Škiet šajā brīdī vēl visi nezināja, ka figurēju abos projektos, bet pa lielam nelieli uzlabojumi bija "samp.boxg.lv", jo tas vel nesa peļņu, bet "gta.ngames.lv" saņēma tikai kļūdu labojumus (ja vispār tādi bija).

Šajā laikā daudz vairāk brīvo laiku pavadīju ar cilvēkiem dzīvē, tai skaitā ar "samp.boxg.lv" īpašnieku. Atceros, ka tikko bija iznācis Minecraft, cītīgi vilku creeperus citiem pie mājas durvīm un tad man zvana, ka jau gaida pie mājas pusstundu. Dažus mēnešus vēlāk arī parādījās "mc.boxg.lv", tam lika lielu uzsvaru, jo tas bija tajā laikā pelnošais, taču tajā projektā es neiesaistījos. Atceros tik, ka šajā serverī varēja iepirkties veikalā un ja vēlējies papildus līdzekļus, tad varēji izmantot SMS pakalpojumus. Viena no lietam, kas bija šājos veikalos, bija iespeja nopirkt "mobspawnerus".

Iepazinu citus cilvēkus no "samp.boxg.lv" dzīvē, pavadīti daudz jautri mirkļi kopā. Atmiņā palicis vakars, kur kāds tikko saņēmis savu algu izmaksāja visko, bet beigās attapās, ka rīt tak jāiet uz darbu, tapēc vajadzēja "ieturēties" kārtīgi, lai no rīta ir enerģija. Nezkāpēc vēlāk gan zvanīja un sūdzējās, ka kāpņu telpā redz Jēzu. Es nekas nebiju tas, kas kritizēja citus cilvēkus par to, ko viņi dara, es vienmēr atradu kopīgu valodu ar citiem un man vienmēr bija interesanti iepazīt dažādus cilvēkus, it sevišķi tos, kuru dzīves stils krasi atšķīras no manējā.

Kaut kad ap šo brīdi izrādijās, ka arī "samp.boxg.lv" SMS pakalpojumu sniedzējs ir pazudis ar galiem un neizmaksā naudu. Tas, protams, arī pastiprināja to, ka nebija vēlmes turpināt ieviest kaut kādus jaunumus serverī. Ap 2011. gada beigām iznāca jauns SA-MP klients, kur vēl vairāk uzlaboju spēlētāju sinhronizāciju, tad vēl 2012. gada vidū izlaida nākošo uzlaboju, taču tie nesniedza īsti nekādu jaunu fīču klāstu un nebija nevienam velme to labot. Atceros, ka kopā ar "samp.boxg.lv" īpašnieku kopīgi braukājām pa Rīgu apkārt, lai atrastu šī pakalpojuma sniedzēja uzņēmuma īpašnieku, tā nu beigās neatradām, bet vismaz mēginājām un atklājām, ka tā uzņēmuma īpašnieks ir pacenties, lai viņu neatrastu.

Pibildei, ap šo laiku arī "samp.boxg.lv" piedāvāja hostēšanas pakalpojumus. Man nav atmiņā, kas tieši, savos failus redzu, ka tur bija kāds kafijas uzņēmums, bet esmu diez gan pārliecināts, ka pie mums arī hostējās kāds SA-MP serveris.

Pa virsu tam "samp.boxg.lv" uzpeldēja problēma ar MySQL datubāzi, precīzāk - ar SA-MP kodu, kurš lietoja MySQL datubāzi. Pats serveris palika brutāli lēns, periodiski serveris iesala un var teikt, ka nekas negāja. Tas strauji samazināja spēlētāju skaitu un man personīgi palika pavisam maz laika kaut ko darīt. Nekas nebija nolemts, atceros vel "samp.boxg.lv" īpašnieks piezvanīja un prasīja, kāpēc tā. Toreiz paskaidroju, ka vajadzēs šausmīgi daudz laika un darba ieguldīt, lai to salabotu. Toreiz atbilde bija "nu labi" un aizgāja saruna par citām tēmām.

Ap šo laiku arī nedaudz brīvajā laikā paspēlēju GTA:IV, tieši multiplayer, taču tad nebija vēl iespēja taisīt pašiem savu serveri, bija jālieto Rockstar dotie serveri. Tolaik domāju, ka it kā "BoxG" GTA:IV serveris būtu forši, bet tajā pašā laikā es nesaredzēju potenciālu. Problēma bija tajā, ka GTA:SA bija ļoti ikonisks, tajā vienmēr varēja atrast nodarbi, tačū GTA:IV bija liels lēciens spēles fizikas jomā, tik liels, ka sāka pazust sajūta, ka šeit atnācis izklaidēties, tā vietā spēle bija vairāk apgrūtinājums katru reizi, kad iekāpi mašīnā nekā izklaide. GTA:IV bija interesanti spēlēt, bet toreiz nesaredzēju, ka tas varētu patikt masveidā arī citiem.

Ap kādu 2012. vai 2013. gadu man vairs nav informācijas, kas notika ar ar spēlētāju aktivitāti "gta.ngames.lv", taču tas varēja nebūs diez ko aktīvs arī. Pasaule bija aizvirsījusies prom, daži spēlētāji nāca klāt, daži vēl turpināja spēlēt, bet tendence bija skaidra - SA-MP freeoram sāk pajukt un es nepalīdzeju tolaik, lai to atdzīvinātu. Trakas idejas tolaik bija visu kodu pārrakstīt uz C++, jo tad likās tieši labs veids, kā pamācīties C++ vairāk, jo tēmēju ar to attīstīt karjeru, bet kaut kā privātā dzīve pārņēma vēlmes.

Kaut kur ap 2013. gadu pacēlās sarunas, ka vajadzīgs ir "mta.boxg.lv" serveris. Šo projektu apņēmās darīt kāds cits un man ar to nebija saistības, līdz ar to nevaru komentēt, kā tas attīstījās. Vēlāk padzirdēju, ka plāni izjuka.

Video pamācība par pārnesto fīču no "gta.ngames.lv", kur tev ir jāmeklē maiss (pamācība noteikti nav pilnīga):
https://www.youtube.com/watch?v=_WO3UllvdCI

Video par jaunu drift trasi:
https://www.youtube.com/watch?v=LH9tzIi_mBU
Last edited by whistleblower on 05 Feb 2026, 22:54, edited 2 times in total.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Tukšā ēra

Man un "samp.boxg.lv" īpašniekam nebija liela motivācija turpināt tajā brīdī attīstīt SA-MP. Jāsaprot to, ka tajā laikā mums abiem jau bija citas intereses, SA-MP varbūt kaut kur dziļi sirdī turēja nostaļģiju. Tolaik pats "boxg.lv" serveris stāvēja vēl datucentrā, ar to arī bija jautri stāsti, ka jābrauc uz DEAC, lai salīmētu kopā datora ventilatoru un vienīgais, kas mums bija pa rokai, bija nazis un izolācijas lente. Atceros, ka nejauši atrados netālu no DEAC un kabatā bija palielas kapacitātes HDD disks, "samp.boxg.lv" īpašniekam vajadzēja pie servera būt un teicu, ka man kabatā HDD, varētu ielikt, pasmējāmies un ielikām papildus HDD. Kādu dienu arī to mēs izņēmām no datucentra un izslēdzām. Precīzs datums nav zināms, taču 2012. gadā "samp.boxg.lv" forums vēl eksisteja un 2013. gadā bija klusums.

Diemžel ap 2013. gadu jāsaka, ka man dzīve sagādāja ļoti nepatīkamas situācijas. Ja nevēlies lasīt tukšas atrunas, tad droši izlaid so sadaļu.

Šoreiz tā vienkārši bija dzīve un par to zināja tikai pāris cilvēki, kas man bija tuvi tajā laikā. Atkal šantāža atgriežās? Strīdi ģimenē? Mīlas problēmas? Narkotikas? - Nē, man vajadzēja fokusēties tajā brīdī uz to, kas man bija svarīgākais un diemžēl atstāju daudzus cilvēkus neziņā un nesaprašanā, tai skaitā arī "gta.ngames.lv" projektu. Ap to brīdi vēl "samp.boxg.lv" turpināja eksistēt, jo to uzturēja tā īpašnieks un arī viņš pat nezināja par situāciju pilnībā, bet jāsaka arī viņam paldies, ka atbalstīja mani neatkarīgi no tā. Noteikti līdz pat šai dienai daži ir dusmīgi, ka tā visu pametu, bet tolaik tā likās labākā opcija. Varu tik pateikt, ka ar laiku tiku galā ar visu un tagad atskatoties redzu, ka bija citi ceļi, ko veikt, bet šis bija mans ceļš un es nebūšu tas, kas žēlosies par neoptimālu rīcību.

Mans minējums ir, ka tajā laikā "ngames.lv" īpašnieks nevarēja no manis saņemt kādu atbildi un nolēma slēgt "gta.ngames.lv" projektu pats. Man nav informācijas, kā šis norisinājās. Šis noteikti daudzus atstāja neziņā un bija vīlušies.

Bet SA-MP? SA-MP turpināja augt un attīstīties bez manis. Dzirdēju tik pa ausu galam, kā citiem projektiem sokās un kā daudziem ir ļoti pozitīvas atmiņas par SA-MP arī pēc 2013. gada, specifiski "Roleplay" serveriem. Nedaudz perspektīvai - 2006. gadā SA-MP pavilka tiem, kam bija samērā jauns dators, ap 2009. gadu parādījās tādi spēlētāji no tādām vietām, kuriem vai nu beidzot ir dators, kurš pavelk SA-MP, vai nu tāds, kurš ir viņam pirmais dators, taču ap 2013. gadu palika tikai tie, kam SA-MP bija tuvu sirdij un mans minējums ir, ka tas padarīja SA-MP RolePlay ļoti veiksmīgus ap šo laiku. Diemžēl par šiem projektiem es neko daudz nevaru komentēt, man vajadzēja mirkli sev.
Last edited by whistleblower on 05 Feb 2026, 22:50, edited 1 time in total.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Atdzimšanas ēra

Skatoties pieejamos datus, man ir grūti salikt kopā notikumu secību, bet mans labākais minejums būtu, ka pēc tam, kad "BoxG" serveris tika izņemts no datucentra, jo par fizisku vietu bija samērā liela īres maksa, visticamāk, tika nolemts, ka jāuzliek tas pats serveris, bet kā virtuāla mašīna. Tas varēja būt starp 2013. un 2015. gadu un, iespējams, kādu brīdi nestrādāja "boxg.lv" vispār, taču pie manis nav palikuši dati, kad tieši tas varēja būt. No datiem var izvilkt to, ka 2014. gada 17. decembrī kaut kas ir bijis darīts un "boxg.lv" nebija pieejams un jau 2015. gada martā ir dati, ka tas jau ir bijis atpakaļ. Līdz ar to, labākais minejums ir, ka pavisam neilgi pēc tam, kad "BoxG" serveris tika izņemts no datucentra, tas tika uzlikts kaut kur citur kā virtuāla māšīna un turpināja strādāt, taču praktiski ar to nekas netika darīts, visamz ne "samp.boxg.lv" pusē. Diemžēl nevaru atrast datus, kuros būtu redzams, ka serveris nebija ieslēgts kādu brīdi, taču tāds noteikti bija.

Atminos to, ka forums bija cieši saistīts ar spēlētāju kontiem, tai skaitā arī parolēm. Vēlāk tieši paroles sagādāja problēmas un bija periods, kurā serveris gāja, bet nevarēja neviens ielogoties. Katrā ziņā, var pieņemt, ka kaut kur starp 2014. gadu un 2015. gadu bija periods, kurā negāja "BoxG", taču tas nevarēja būt ilgāk par dažiem mēnešiem. "BoxG" klupa un krita, bet aizkadrā vēl bija dzīvs.

SA-MP tālu netika no manis, pilns ar piedzīvojumu portfeli apņēmos darīt kaut ko lietas labā. Ta nu 2015. gada 24. decembrī (nācās pārbaudīt, jā, Ziemassvētku vakarā, kuru noteikti pavadīju kopā ar ģimeni) esmu izveidojis Digitalocean kontu un sācis kaut ko darīt.

Neilgi velāk, 2016. gada sākumā ieslēdzu atpakaļ gan "samp.boxg.lv" forumu, gan SA-MP serveri. Tad attapos, ka ir problēma - šis forums ir 5 gadus vecs un jau tad nebija dažus gadus atjaunots, tajā ir vairāk caurumi nekā dušlaktā. Tā nu pieķēros vienā vakarā un migreju visu uz jaunu phpBB versiju. Jā, forums zaudēja savu izskatu, bet mans mērķis bija saglabāt vēsturi, tas varētu būt bijis, ka forums nomainīja savu izskatu 2016. gada martā, taču varbūt arī tas notika agrāk. Daudzi nebija priecīgi, kāpēc bija jāmaina izskats un tagad tam ir atbilde - drošība, taču dziļāks iemesls - vēstures prezervēšana.

Dažiem vēl bija neizpratne, kāpēc vispār "boxg.lv" vēl iet. Uz to atbilde ir sarežģīta, jo diez gan tehniska. Vienkāršā versija varētu būt šāda - personiskām vajadzībām bija nepieciešama publiska IPv4 adrese un pa šiem gadiem biju palicis nedaudz gudrāks, vismaz tā gribētos domāt, tāpēc vienkāršais risinājums bija turēt virtuālu mašīnu kaut kur "Cloud'ā". Un ko darīt ar atlikušajiem 90% resursiem, par kuriem sanāk maksāt? - uzstādīt "boxg.lv"!

Vienā zvanā ar "samp.boxg.lv" īpašnieku runāju un saku, ka, jā, starpcitu, es upgrade'oju "boxg.lv" forumu. Viņš pasmējās un pateica "nu ok". Jāpiebilst, ka ap šo laiku es joprojām nemaksāju par domēnu.

Pagāji gadi, darbs, ģimene, draugi utt, bet diemžēl jāsaka, ka ar "samp.boxg.lv" īpašnieku kontakts sāka pazust, līdz pat šai dienai nav zināmi apstākļi. Vienā dienā pamanīju, ka nestrādā "boxg.lv" un ātri parokoties atrodu iemeslu - domēns sen nav apmaksāts un tas ir brīvi pieejams. Neatceros, vai domēns bija uzreiz pieejams vai bija jāpagaida dažas dienas, bet 2019. gada 21. oktobrī iegādājos sev pašam savu spožu un spīdu "boxg.lv" domēnu.

Dažus gadus velāk uzradāš Discordā "BoxG" serveris. To veidoja kāds, kuru vairs neatceros un beigās nozuda. No turienes savācās vēl citi un sāka atsaukties vairāki, kas bija gan no "samp.boxg.lv" servera, gan no "gta.ngames.lv" servera. Vēlāk Discord serveri izveidoja kāds cits un savācās vēl daži vecie spēlētāji. Pieļauju, ka tieši šie vecie spēlētāji mani iedvesmoja, ka vajadzīgs kaut ko sataisīt serverī. Joprojām bija sajūta, ka es esmu kaut ko parādā šai komūnai.

Vienā brīdī pacēlās ideja, ka vajag arī uzspēlēt Minecraft, tādu arī uz brīdi atdzīvināju "mc.boxg.lv", lai iztestētu savas spējes optimizēt arī Java programmas. Jāsaka, ka diez gan labi var tās optimizēt. Arī šeit pavadījām padaudz laika. Joprojām nesaprotu, kāpēc uzsprāga mans Mekanism reaktors. Vēlāk gan serveri aizvērām, jo nebija spēlētāji, tas tāpat bija tikai mirkļa iegriba.

Pagāja vēl gadi, un jā, serveris visu šo laiku strādāja un tajā varēja paspēlēt, ja gribēji pieciest lielo bremzi. Tā pati problēma, kas bija pirms daudziem gadiem, tā eksistēja vēl arī šajā brīdī. Tā nu vienā dienā, kad ārā valdīja COVID-19, piesēdos un sāku rakstīt SA-MP kodu pēc ilgiem laikiem. Atpazinu problēmu ar sinhronajām funkcijām, pārrakstīju tās uz asinhronajām (tas bija daudz grūtāk nekā izklausās, katra datubāzes darbība bija jāpārdomā un jāpārraksta, tūkstošiem reižu). Pa virsu tam kaudze ar nesaderībām, jo kods bijis kompilēts priekš vecākas SA-MP versijas, bet galu galā 2022. gada 17. jūlijā paziņoju forumā, ka ir izlaisti jauni līmeņi. Forumā sen klejoja joks, ka "jūlijā būs update", bet mēs neteicām, kurā jūlija. Šajā brīdī kods bija izaudzis līdz vairāk nekā 22000 rindiņu.

Interesants fakts, forumā tika teikts, ka ir ieviesti jaunu līmeņi un īpašumi. Par līmeņiem tagad grūti spriest, es ieviesu kaut ko komiski vienkāršu, bet īpašumi - ieraudzīju vecā kodā īpašumu sarakstu, ieslēdzu tos un izslēdzu esošos, tagad mums ir jauni īpašumi. Ap šo laiku arī serveris migrēja uz OpenMP platformu, tā ir tikai standarta prakse, lietot programmatūru, kuru kāds uztur, ievērojamu ieguvu nav.

Mērķis bija saglabāt pašu "gamemode" tādu, kāds tas tika atstāts pirms daudziem gadiem, tikai izlabot kritiskās problēmas un pielabot to tik daudz, lai tas strādātu uz modernākām sistēmām, tai skaitā arī uz OpenMP. Daži bija pārsteigti, ka viņu pirkto bāžu vārtu atslēgas komanda joprojām strādā un pati bāze arī atrodas tur, kur tā bija pirms daudziem gadiem.

Ap šo laiku arī atdzīvojās turnīri. Lai nu kas, bet visiem vienmēr paliks atmiņā turnīri. Par laimi 2022. gada 23. oktobrī notika pirmais turnīrs pēc ļoti ilgiem laikiem. Grūti aprakstīt sajūtu, ka redzi cilvēkus, kurus neesi redzējis tik sen, dažus pat vairāk kā 10 gadus. Interesanti, ka velāk uzzināju, ka šajā turnīrā piedalījās gan vecie spēlētāji, gan kāds, kurš ir nācis šajā pasaulē, pateicoties kādam vecajam spēlētājam. Tas liek justies vecam, bet nedaudz gandarītam, ka bijis viens no tiem, kas palīdzēja veidot šai komūnai.

Tika pavadīts kopā, šķiet, 2023. jaungada nakts kopā ar dažiem vecajiem spēlētājiem, dazi bija no "samp.boxg.lv", daži no "gta.ngames.lv". Meklējām visi kopā, ko padarīt un tad sapratu, ka es nemaz pats nebiju diez ko daudz spēlējis "samp.boxg.lv" un nemaz nezināju par daudzām interesantām vietām, kas tur bija. To varētu izskaidrot ar to, ka vairāk laika veltīju, lai rakstītu kodu "samp.boxg.lv" nekā to pats spēlēju.

Vēl gadus vēlāk 2024. gada 2. jūnijā izveidoju turnīru "MTB Race 3". Šis turnīrs senos laikos bija īpašs, jo pēc mana minējuma, ap 2008. gada februāri varēja būt turnīrs "MTB Race 2", kas dažiem palika atmiņā, kā visgrūtākais un ilgākais turnīrs. Šajā turnīrā bija jālec ar velosipēdu un precīzā laikā jānospiež šaušanas poga. Ja to izdarīji pareizi, tad varēji palēkties ļoti augstu. Tas noteikti nebija tik viegli, kā izklausās. Senos laukos šis turnīrs norisinājās līdz 02:00 naktī, tikai izturīgākie vareja to pieveikt. Vēlējos šo pašu vēlreiz atdarināt, bet šoreiz - ar savu odziņu. Pa gadiem man bija savākta pieredze, kā darīt un nedarīt lietas, kas ir saistītas ar kodu, tāpēc vēlējos atstāt kaut ko komūnai - labu turnīra bāzi, ne vienkārši bāzi, bet tādu, kas ļautu viegli pielāgot to savām vajadzībām. Ievietoju tajā elementus no MTA:SA, smēlos idejas no citām spēlēm, dažas idejas radās neizprotamā veidā, bet kopā bija jautri. Mans mērķis bija sniegt cilvēkiem kaut ko nebijuši, taču nostaļgisku un, manuprāt, man tas izdevās.

Turnīri turpinājās arī vēlāk, kuri visiem arī atnesa nostaļģijas piesitienu.

Turnīra video:
https://www.youtube.com/watch?v=s9bfJYQEHI4
Last edited by whistleblower on 05 Feb 2026, 22:50, edited 1 time in total.
whistleblower
Jauniņais
Jauniņais

Post by whistleblower »

# Nākotnes ēra

Man ir sajūta, ka joprojām esmu kaut ko parādā šai komūnai. Man joprojām ir dažas idejas, ko vēlos reālizēt. Vai tad es varēšu beidzot slēgt ārā "boxg.lv"? - Nē, vismaz nesaredzu, ka tādas būs šī stāsta beigas. Es vēlos prezervēt vēsturi un, iespējams, kādu dienu padalīšos ar to, kas man ir palicis. Ja tomēr pie kāda ir vēl kāda šīs vēstures daļa, lūdzu, neskopojies un padalies!

Par to, ko esmu ieplānojis ieviest "samp.boxg.lv" - vēl neesmu izlēmis. Mana lielākā dilemma ir, ka vēlos saglabāt vēsturi, taču pats "gamemode" ir vienkārši neinteresants mūsdienās. Ceru atrast kādu kompromisu - jauni elementi, bet vēsturiskās vietas iekonservētas, lai tās apskatītu. Man nekad nav patikušas "bāzes", tās atņem citiem spēlētājiem vēlmi spēlēt. Iespējams, ka šādi elementi varētu tikt pārtaisīti, lai izskatās t.s. "lore friendly", taču arī tā neliekas pareizā pieeja. Laiks ies, redzēsim.

Ja kaut kur esmu kļūdijies faktos vai esmu kaut kur pateicis kaut ko, ko nevajadzētu citiem zināt, lūdzu, neuztver to negatīvi, es vēlējos tikai, lai citiem ir interesanti pakavēties atmiņās. Mums katru dienu ir jāveido jaunas atmiņas, dažkārt varam atgriezties arī vecajās.

Paldies visiem, kas piedalījās un veidoja gan manu, gan citu bērnību!
Unknowns
Censoņa
Censoņa

Post by Unknowns »

whistleblower for admin
Image
[SS]wl
Servera Foruma Mod
Servera Foruma Mod

Post by [SS]wl »